Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn. De groen volwassen groeifase is de fase waarop supermarkt tomaten geplukt worden. Deze rijpen dan af tijdens het transport of in gaskamers.
Om rood te worden hebben tomaten een bepaalde kleurstof nodig. Als deze niet (voldoende) aanwezig is worden tomaten niet rood. Wanneer de vruchten uitgegroeid zijn onder invloed van lycopeen en caroteen beginnen ze met de productie van ethyleen.Dit gas moet in contact komen met de tomaat om deze rood te kleuren.
Kaliumgebrek: door te weinig kalium verliezen tomaten hun dieprode kleur en worden ze niet meer zo sappig en lekker. Om er zeker van te zijn dat je plant alle voedingsstoffen goed kan openemen moet de zuurtegraad (pH) van je bodem optimaal zijn.
Groene tomaten rijpen trouwens ook zonder appels of bananen maar als je het proces wat wilt versnellen kun je overwegen om een paar van deze vruchten tussen de tomaten te leggen en het geheel dan lichtjes en luchtig af te dekken, bijvoorbeeld met een stukje vliesdoek of keukenpapier of een theedoek.
Onrijpe tomaten verwerken
Leg ze eerst nog een paar dagen op een zonnige vensterbank, nadien kun je nog het rijpingsproces versnellen: Leg een rijpe banaan of rijpe appel in een kistje met groene tomaten. Dek het kistje af en hou het op een droge plek. Controleer af en toe op beschimmelde exemplaren.
De groene tomaten die je nog aan de tomatenplant hebt hangen kan je niet zo opeten, deze zijn giftig. Maar hier is wel een manier voor om ze alsnog te kunnen eten. Doordat je de groene tomaten verhit, gaan de schadelijke stoffen dood en kan je de tomaten nog wel gebruiken om dingen mee te maken.
Die onrijpe vruchten kun je gebruiken voor een heerlijke chutney en ze kunnen ook worden gefrituurd en geserveerd als bijgerecht. Deze onrijpe groene tomaten zijn niet te verwarren met rijpe groene tomaten die we ook telen en die je wel eens in je zakje zomertomaten aantreft.
Augustus en september zijn echte tomatenmaanden. Heb je tomaten in de kas groeien, dan zijn deze zeker al te oogsten in augustus. Groeien jouw tomaten buiten in de open lucht, dan zal de oogstperiode wat later zijn.
Als je zachtjes in een onrijpe groene tomaat knijpt, dan voelt deze hard. Knijp je zachtjes in een rijpe tomaat, zal je voelen dat je deze kan inknijpen.De rijpe tomaat is zachter en op die manier kan je ook bepalen of de tomaat rijp is.
Level 15: oogst de eerste tomaten
In dit stadium, dat je ongeveer 16 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste tomaten klaar. Ze blijven eerst lange tijd groen en verkleuren dan langzaam naar rood. Dan kun je ze plukken. Bij warm zonnig weer gaat het snel, bij koeler weer langzamer.
De specifieke carotenoïde plantkleurstof lycopeen geeft de tomaat zijn rode kleur. Hogere gehaltes betacaroteen geven een oranje kleur. Tomaten moeten helder en uniform van kleur zijn, zonder ongerijpte groene vlekken of plekken.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Je zoekt de plaats op waar het blad aan de hoofdstengel vastzit, deze heet de oksel. In de oksel van het blad groeit de zijscheut. Houd de hoofdstengel stevig met duim en wijsvinger vast.Pak met je andere hand de zijscheut zo laag mogelijk vast.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Onderste bladeren wegknippen
Door de onderste bladeren weg te knippen is er een betere luchtstroom waardoor de plant minder snel last van phytophthora (waterschimmel) krijgt. Ook vangen de tomaten zo meer zonlicht, waardoor ze sneller rood kleuren.
Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.
Een tomaat moet bij aankoop stevig aanvoelen en fris glanzend en rood van kleur zijn. De tomaat is rijp wanneer hij meegeeft bij een lichte druk met de vinger. Maar zelfs in het tomatenseizoen wil het nog wel eens voorkomen dat je in de supermarkt naar onrijpe exemplaren grijpt.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek.In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
Orange Roma is een heirloom tomaat met prachtige oranje vruchten. Zoals het een roma tomaat betaamt zijn de vruchten peervormig. Heerlijk van smaak om vers te eten of maak er een lekkere saus van. De oogst is overvloedig.
De beste temperatuur is tussen de 8 en de 10° Celsius. Bij deze temperatuur kun je tomaten verschillende weken bewaren. Tomaten (groene) laten narijpen is ook een vorm van bewaren. Met wat geluk kun je tot eind november van je tomaten blijven eten.
Vollegrondteelt: voorzaaien doe je in april. Na 15 mei kun je tomaten buiten in vollegrond uitplanten.