De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt.
Waar komen onze Nordmann kerstbomen vandaan? Wij halen onze kerstbomen uit Denemarken. Hier worden de bomen van de hoogste kwaliteit gekweekt door het optimale Deense klimaat. Onze leveranciers hebben meer dan 50 jaar ervaring in het kweken van kerstbomen.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
Als je de kerst wilt halen met een groene boom moet je gaan voor de Nordmann spar (deze prikt niet!), Nobele spar, Blauwspar, (Koreaanse) zilverspar. Deze zijn allen naaldvast.
Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven. Dat kan, omdat de meeste standaarden waar je de boom in vastklemt voorzien zijn van een bakje. Dat vul je met water, waar het afgezaagde vlak van de stam in komt te hangen.
Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Hoe herken ik een Nordmann? De Nordmann heeft een donkergroene glanzende kleur aan de bovenzijde van de naalden en aan de onderzijde groen met twee witte strepen. De natuurlijke groeiwijze is breed en dan langzaam in een punt toelopend. Het onderste gedeelte van de stam is bij grote bomen vrij breed.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Meestal is het genoeg om een keer in de 2 dagen een kan water in het reservoir te gieten. Bij een boom met kluit is dat iets anders. Deze moet in ieder geval meteen nadat 'ie staat een paar liter water krijgen. Vervolgens kun je de boom het beste een halve tot 1 liter water per dag geven.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
De traditionele en meest populaire kerstboom is de fijnspar. Heeft een lekkere dennengeur. De naalden vallen helaas snel uit, dus koop deze niet te ver voor kerst, anders zit je met een kale boom. Heeft mooie takken voor het ophangen van kerstballen.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
Hoogstwaarschijnlijk had de kerstboom een matige kluit met onvoldoende wortels in verhouding tot de grootte van de boom. Als het dan warm/heet wordt dan verdampt de boom (veel) water maar kan tegelijkertijd onvoldoende water opnemen. Gevolg: bruine naalden.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Een goede plaats voor een kerstboom is een plaatsje dicht bij het raam, maar niet in volle zon. Ook niet dicht bij een kachel of verwarming.
Fijnspar. De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.