De ziel bestaat volgens hem niet. Alles wat wij doen, denken, willen, dromen, komt door processen in onze hersenen. Wij zijn alleen maar onze biologische hersenen en verder niets. Er bestaat dus ook geen vrije wil.
Wanneer het lichaam verstoringen heeft of trauma's kan de ziel het lichaam verlaten, maar het lichaam kan niet de ziel verlaten.
De middelste tantien is verbonden met ons gevoelsleven, onze emoties en de wereld (mensen, dieren, de natuur) om ons heen. Het gaat hier niet om het fysieke hart, maar om het gebied achter het midden van het borstbeen. Hier zetelt ook de ziel.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van het aardse en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon. Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden.
U kunt bij het Nationaal Register Overledenen (NRO) persoonsgegevens opvragen van inwoners van Nederland die vanaf 1939 zijn overleden. Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek. In het register vindt u bijvoorbeeld geboortedata en adressen.
In het rouwproces komen hallucinaties voor bij iedereen, ook zonder het gebruik van verdovende middelen en bij mensen die in het verleden geen psychische problemen hadden. Het is een normale reactie op het verlies van de dierbare.
Onze ziel verlaat ons stoffelijke lichaam door de kruin of door de zonnevlecht. Dan komen we terecht in een nieuwe omgeving. Afhankelijk van ons bewustzijn is dit een donkere ruimte, een schemergebied met diffuus licht of een lichte wereld.
Een veertig-dagen-herinnering geeft weer iets om naar uit te kijken, ongeveer een maand na de uitvaart. Je kijkt uit naar een moment om verhalen over een dierbare op te halen, om te huilen en te herinneren, om te lachen en te delen. Het is een belangrijk stuk van rouwen en het vasthouden van herinneringen.
De leeftijd van je ziel hangt af van het aantal keer dat je geïncarneerd bent op aarde en wat je geleerd hebt van al die verblijven. Je ziel zal net zo lang naar de fysieke wereld blijven komen tot zij alles geleerd heeft wat er te leren valt over mens zijn. Hoe vaker je bent geïncarneerd, hoe ouder je ziel.
De ziel kent functies als voelen, willen en denken. Deze functies kunnen afgeleid worden uit oudtestamentische teksten waarin ziel en geest aan bepaalde functies worden gekoppeld. In het christendom wordt de geest ook van de ziel gescheiden, zoals in Hebreeën 4:12.
Menselijke geest. Er bestaan twee aparte, maar aanverwante begrippen aangaande de geest als eigenschap van menselijke individuen: Het verstand, de ratio, de gevoelens en wil van een persoon. De ziel.
Aristoteles maakt onderscheid tussen verschillende soorten zielen: vegetatieve (planten), sensitieve (dieren) en intellectuele (mensen). Overkoepelend is het idee van de ziel als een soort organiserend principe dat ervoor zorgt dat een organisme groeit en naar iets streeft.
De ziel zou het lichaam verlaten en bewust door verschillende aardse en astrale dimensies 'reizen'. Het uittreedproces gaat gepaard met diverse fysieke en astrale sensaties als het horen van suizingen en knallen, een tintelend en 'los' gevoel in het lichaam of erotische prikkeling van de chakra's.
We kunnen die ziel zeker wel zien. Misschien alleen niet met onze ogen. We zien hoe dan ook altijd meer dan we kunnen beschrijven. Hoe je je van binnen voelt, straalt op de één of andere manier altijd wel door je uiterlijke verschijning heen.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.
Net als voor de zorgverzekering en zorgtoeslag geldt ook voor pensioen en uitkeringen dat deze automatisch stoppen. De gemeente geeft het overlijden immers door aan de instanties die hier verantwoordelijk voor zijn.
Deze veranderingen verschillen van persoon tot persoon: ieder mens is uniek en elk sterven is uniek. De duur van de stervensfase is voor elk mens uniek, gemiddeld duurt deze fase 72 uur. Wanneer mensen zich in de laatste levensfase bevinden, hebben zij vaak weinig of geen behoefte aan voedsel en vocht.
Een dodenmasker is een afgietsel van het gelaat van een overleden persoon, gewoonlijk gemaakt van was of gips.
Het hiernamaals is een voorgestelde plaats of bestaanssfeer van een leven na de dood, meestal een eeuwig leven. Dit kan de hemel zijn, maar wordt afhankelijk van de cultuur ook anders benoemd en uitgebeeld.
Het overgaan van overledenen gaat niet altijd goed
Overledenen kunnen op hun weg hier naar toe wel drempels vinden waar ze moeite mee hebben om overheen te komen. Nabestaanden kunnen hun dierbaren hier mee helpen door ze los te laten. Nabestaanden kunnen zelf in een healing voelen dat hun dierbare naar het Licht gaat.
Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats.Of gecremeerd worden in een crematorium.
Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…
Meestal wordt het afleggen gedaan door een uitvaartondernemer of - als de overledene in een zorginstelling is overleden - door een ziekenverzorgende of verpleegkundige. Uiteraard kan er ook voor gekozen worden dat een of meer nabestaanden het samen doen met een beroepskracht.