Bestrijd verveling door iedere dag speeltjes om te wisselen. Zet als je weggaat een radio met praatprogramma's aan in een andere kamer. Laat vogels regelmatig baden en geef dagelijks een douche met de plantenspuit. Goed samengestelde voeding zorgt voor een goede conditie van de vogel.
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Het terug groeien van de veren duurt maar een week of zes maar de vogel moet vergeten dat hij ooit heeft geplukt dus moet hij soms de kraag wat langer om houden. Een deel van de vogels zal vergeten dat hij ooit zijn veren heeft uitgetrokken na het afdoen van de kraag.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Chocolade is gevaarlijk voor vogels omdat het de giftige stof 'theobromine' bevat. Deze stof kan bloedingen in de luchtwegen of zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen. Vooral donkere chocolade bevat veel theobromine en is dus het gevaarlijkst.
De meest voorkomende manier om de veren te verwerken is eigenlijk heel simpel: in een mooie strik. Door gebruik te maken van de kleinere veren in combinatie met mat krullint (bijvoorbeeld PP krullint) heb je in een handomdraai een mooie decoratie om van een simpel cadeautje een mooi geschenk te maken.
Eenzaamheid, verveling, overbevolking of huidirritaties zijn aanleidingen voor dwangmatig verenpikken. Een vogel trekt zijn eigen veren uit om zich beter te voelen of om aandacht te krijgen.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
De eerste jeugdrui is zo rond de leeftijd van 5 maanden. Na deze rui volgt bij 14-16 maanden de eerste volwassen rui. Daarna hebben papegaaien jaarlijks een rui. De precieze periode is niet seizoensgebonden en kan dus ieder moment van het jaar zijn.
Hogere temperaturen
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Afstand doen is onherroepelijk. Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht.
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen.. Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet.
Doordat ze elkaar zien en horen worden de vogels gestimuleerd luider en mooier te zingen dan de buurman.
Maak niet te veel geluid.
Door het rustig te houden thuis, kun je een rustigere, stillere vogel krijgen. Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent.
Doek over kooi
Een doek over de vogelkooi werkt vaak goed. Bij deze methode is het belangrijk dat je wel goed weet of jouw kromsnavel angstig is voor dit soort situaties. Als dit niet zo is kun je het prima proberen. Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is.
Slaan is daarom uit den boze. Een vogel in zijn eentje ergens opsluiten, dingen naar zijn kooi gooien, een doek over de kooi doen, speelgoed en snoepjes weghalen, uit woede gaan schreeuwen, zijn straffen die niet alleen onmenselijk zijn en onacceptabel, maar laten ook niet het juiste gedrag zien.