gedrag - gedragingen. genot - genietingen. lof - loftuitingen of lofbetuigingen.
Als een woord eindigt op -e, -el, -en, -er, -em, -ie of -eau dan schrijf je in het meervoud een s. Als een woord eindigt op -i, -a, -o, -u, -y dan maak je het meervoud met 's. Als er een klinker voor de y staat, schrijf je de s eraan vast. Soms schrijf je in het meervoud de uitgang -eren.
Bijna alle zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ee krijgen in het meervoud -ën erachter. Zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ie, eindigen in het meervoud op iën, ieën of ies. Het meervoud eindigt op -iën als de klemtoon van het woord niet op de laatste lettergreep ligt.
Zelfstandig naamwoord
▸ Ik analyseer emoties en gedrag altijd al graag, dus deze ontmoeting was een schot in de roos voor mij.
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.
Het gedrag is de wijze waarop een persoon handelt en reageert op de omgeving (actie – reactie). Het betreft hier bijvoeglijk naamwoorden; in dit geval woorden die een eigenschap aangeven van een persoon.
Woorden als rommel en vee hebben geen meervoud. Bijzonder zijn zelfstandige naamwoorden als rijst, haat, onzin, melk, hout, informatie en aarde, we noemen ze niet-telbaar. Ze komen zelden voor met een onbepaald lidwoord (een rijst zeg je niet) en ze staan zelden in het meervoud.
Dit woord kent geen meervoud en is daarom altijd enkelvoudig. De groep testpersonen is/zijn geanalyseerd. De groep testpersonen is geanalyseerd. Doordat het team politicologen nieuw is, kent het/kennen ze de organisatie nog niet goed.
Voorbeelden van woorden waarvan het enkelvoud op -ie eindigt en het meervoud s krijgt, zijn: ruzie – ruzies.
Toelichting. De 'volle' onderwerpsvorm van het persoonlijk voornaamwoord van de derde persoon meervoud zij kan alleen op personen betrekking hebben. Voor de verwijzing naar niet-personen kan alleen de gereduceerde vorm ze worden gebruikt, zowel in gesproken als geschreven taal.
Eieren is een vrij uitzonderlijke vorm, omdat het al zo'n oud woord is. Verreweg de meeste Nederlandse woorden hebben een meervoud op -s of -en. Woorden met een meervoud op -eren, zoals eieren, kinderen, runderen en lammeren, zijn allemaal oude woorden.
Wat hebben hersenen, geld en duisternis met elkaar gemeen? Het zijn begrippen die in sommige talen worden uitgedrukt met woorden die alleen een meervoudsvorm hebben. Hersenen is in het Nederlands altijd meervoud. 'Geld' is in het Russisch dengi (meervoud).
leraar: leraars / leraren
Beide meervoudsvormen zijn correct. Leraars is standaardtaal in België. In Nederland is leraren het gebruikelijkst.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Ook voor het meervoud zijn er twee vormen: keuzes en keuzen.
Omdat keuze een meervoud op -en en op -es heeft, komt er geen tussen-n in samenstellingen met als eerste deel keuze: keuzestress, keuzemogelijkheden, keuzewijzer, keuzevrijheid.
Woordherkomst en -opbouw. alleen meervoud van Middelnederlands hersene, in de betekenis van 'deel van centrale zenuwstelsel' voor het eerst aangetroffen in het jaar 1240. Tegenwoordig komt alleen het meervoud nog voor.
Als het gaat over een datum op de kalender (bijvoorbeeld 12 januari 2021), zijn de meervoudsvormen datums en data allebei correct. Datums is de gebruikelijkste vorm. De betalingen moeten op verschillende datums / data worden uitgevoerd.
Een betweter is iemand die altijd denkt alles beter te weten dan anderen.
Het meeste gedrag vindt onbewust, automatisch en niet intentioneel plaats. Dit wordt verklaard uit de concurrentiestrijd tussen twee neurale systemen in de hersenen die tegelijkertijd actief zijn: een automatisch of affectief systeem (het onbewuste) en een deliberatief, cognitief systeem (het bewuste).
Positief gedrag is dat wat je doet. Positief gedrag heeft fijne gevolgen voor jezelf en je omgeving. Het wordt daarom ook wel 'wenselijk gedrag' of 'goed gedrag' genoemd. Dat waar vroeger je ouders of docenten blij mee waren en waar anderen je complimenten voor geven.