Engerlingen zijn een lekkernij voor vogels (vooral mezen, kraaien en spreeuwen). Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, pikken ze net zolang in het gras totdat ze de insecten hebben gevonden.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
Ook aanwezigheid van vogels zoals merels, spreeuwen, kaaien, roeken en kraaien zijn een teken van engerlingen. Zij scharrelen in de verdorde grasplekken om de lekkere, dikke larven te vinden. Slecht onderhouden gazons zijn meer vatbaar voor schade.
De engerlingen zullen zo doorgaan tot het winter is. Wanneer het winter is zullen de larven dieper de grond in kruipen en zullen daar overwinteren. In die periode zijn de larven in een soort ruststand en zullen ze zich niet tegoed doen aan het gazon.
10-15 cm diepte. Deze eitjes komen na ca. 4-6 weken uit en zo zijn de vraatzuchtige Engerlingen geboren. Sommige Engerlingen kruipen gedurende de wintermaanden diep onder de grond en komen bij het stijgen van de bodemtemperatuur weer bij de graszode, waar weer grote schade wordt aangericht.
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
Onder een stukje gazon leven veel wormen, en dat weet de merel ook. Daarom zit de vogel met zijn goudgele snavel vaak op een gazon heen en weer huppen. Hierbij let de merel op elke beweging en grijpt bliksemsnel toe als een worm zich laat zien. Het gehup merken de wormen in de grond op.
Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten.
De beste tijd om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In die tijd komen de eitjes van de kevers uit en hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden als ze nog zwak zijn, vaak net nadat de eitjes zijn uitgekomen.
Spreeuwen lusten graag emelten
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Die leggen hun eitjes in de grond onder je gazon. Wanneer de larven uitkomen kunnen die je gazon ernstige schade toebrengen. Recent kwam men tot de vaststelling dat spreeuwen verzot zijn op emelten.
Bestrijden van emelten
Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Het advies is om het volgende jaar het gazon opnieuw te bestrijden.
Is de emelt bestrijden noodzakelijk? Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak. De gierzwaluw dut onbereikbaar hoog in de lucht. Veel vogels zoeken slaapgenoten, wel zo veilig.
2/ Slimme gauwdief
Al luisterend en kijkend voedsel zoeken, kost tijd en concentratie. Om aan een snelle hap te geraken, hebben merels een aantal slimme trucjes bedacht. Ze trippelen hevig in het gras waardoor de wormen de trillingen voelen. Deze denken dat er een mol aankomt of dat het regent.
De larven van de langpootmug komen graag voor in gazonnen en grasmatten waar ze veel schade aan kunnen richten. Mollen zijn dol op emelten, maar jammer genoeg vernielen ze ook het gazon. Vogels eten ze ook graag, maar ook dat gaat dit weer ten koste van het gras.
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
Ondanks zijn slechte reputatie is de meikever nochtans best een nuttig beestje. Hij dient als voedsel voor bosmuizen, vogels, egels en nachtroofvogels. Als u er bij u thuis ziet, heeft het geen nut de brandweer te bellen.
De aaltjes zullen zich snel vermenigvuldigen en na enkele weken op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Om er zeker van te zijn dat alle larven gedood worden (wat erg lastig is met 1 behandeling) adviseren wij altijd om de behandeling 2 keer per jaar uit te voeren.
Binnen 2 tot 4 dagen hebben de aaltjes de eerste Engerlingen gedood en gaan de parasieten opzoek naar nieuwe slachtoffers. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat 95% van de Engerlingen in het gazon gedood is.
Langpootmuggen bijten niet.
De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen.