Re: Hoe slobber ZELF maken? Zemelen mengen met muesli, brokjes, snoepjes en eventueel appel of wortel erbij. Eigenlijk kun je alles bij elkaar gooien en een papje maken van wat je paard/pony lekker vind!
Zo maak je slobber klaar voor je paard
In het voeradvies van Pavo slobbers wordt geadviseerd om één deel slobber te mengen met één deel heet water (koud water kan eventueel ook). Dit laat je even staan totdat het een warme brei is geworden, die in dikte vergelijkbaar is met vla.
Slobber bestaat voornamelijk uit tarwezemelen, welke verrijkt zijn met bijvoorbeeld plantaardige oliën, lijnzaad en diverse ontsloten granen zoals haver. Stuk voor stuk ingrediënten die makkelijk verteren en de darmflora en darmwerking van je paard extra ondersteunen.
Hoe vaak je slobber geeft, hangt dus een beetje af van de manier waarop je het gebruikt. Dat kan variëren van één keer per dag tot zo af en toe.
Slobber-Mash het beste nat (aangeroerd met water) voeren: één deel Slobber-Mash op één deel (lauw) water. Ongeveer 15 minuten laten inweken. Zo is het gemakkelijk opneembaar en dus ook ideaal voor (oude) paarden met missende kiezen.
De substantie moet papperig worden en dat maak je zo: Voeg één deel slobber met één deel water en meng deze met elkaar. → Gebruik heet (geen kokend heet) water of koud water.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Brokken en muesli voor paarden zijn beide volwaardige paardenvoeders. Zowel een brok als paardenvoer in de vorm van muesli bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het voordeel van paardenmuesli is dat alle grondstoffen zichtbaar zijn in de mix. Zo weet je precies wat je voert.
- Van zemelen maak je een soort slobber. Je maakt ze dus goed nat (koud of lauw water doet er niet toe), liever te nat dan te droog. Daarna meng je er krachtvoer onder voor de smaak.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben. Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.
Paardenmuesli is een vorm van paardenvoer die bestaat uit verschillende soorten granen en peulvruchten. De granen en peulvruchten in muesli's worden langzaam gekookt, wat de voeding veel beter verteerbaar maakt.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Ruwe spelt is een rustgever voor de maag en darm omdat het verhoudingsgewijs t.o.v. andere granen veel meer vezels bevat die bijdragen aan een gezonde microbiële balans in de maag en darmen en het bevat, net als haver, de goede gluten.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname. - Of overgiet de zaadjes met 250 ml water en breng het langzaam aan de kook.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Veel mensen gebruiken snijmais om schrale paarden dikker te krijgen, maar de meningen over of dit gezond is, zijn verdeeld. Snijmais kan inderdaad een dikmaker zijn en de vezels zijn goed voor een paard. Dit betekent echter niet dat – als je paard ondergewicht heeft – je alleen snijmais moet voeren.
De ruwe celstof van gerst is voor de maag darmwerking van het paard erg gunstig: het bevordert namelijk een geleidelijk vervoer van de spijsbrij door het maagdarmkanaal. Net als haver heeft gerst bij paarden een oppeppend effect, alleen minder explosief.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.