Houd je baby zo vast, dat hij horizontaal in de lucht hangt als een vliegtuigje.Hij moet nu zijn hoofdje omhoog houden. Zo traint hij zijn nekspieren, zonder dat hij op zijn buik hoeft te liggen. Je kan je kindje langzaam laten wennen aan de buikligging.
Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk. Geef je baby de kans om zijn halsspieren te ontwikkelen door hem af en toe ook op zijn buik te leggen, maar doe het dan het liefst overdag, en blijf in dezelfde ruimte, zodat je hem in de gaten kunt houden.
Het is een oefening voor nekspieren en bepaalde rugspieren. Je baby leert hierbij deze spieren te gebruiken, die anders niet zouden worden gebruikt. Het helpt bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden en fijne motoriek. Het is een aanloopje naar andere fysieke vaardigheden zoals omrollen zitten en kruipen.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Rond 9 maanden kunnen de meeste kinderen alleen zitten. Je kind kan zijn of haar hoofd hierbij mooi in balans houden en met gestrekte rug zitten.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Tummy time voorkomt voorkeurshouding
Hierdoor plat de schedel aan de kant waar hij op ligt af. Om verergering van de afplatting te voorkomen of de vorm van het hoofd te corrigeren, is tummy time erg belangrijk. Een eenzijdige ontwikkeling in rugligging is ook niet goed voor de vroege motorische ontwikkeling.
Vanaf de geboorte kun je je baby al stimuleren om te bewegen. Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien.
30 minuten 'Tummy Time' per dag
Omdat geweten is hoe belangrijk buiklig is voor de sensomotorische ontwikkeling en om het risico op schedelafvlakking te beperken, wordt daarom geadviseerd minstens een half uurtje per dag 'tummy-time' in te lassen in de wakkere periode van je baby.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
Het piepkleine is nu van je baby af. Zijn plooitjes zijn strak getrokken en hij leert in rap tempo allerlei dingen. Zijn spieren worden steeds sterker en daardoor worden zijn bewegingen minder schokkerig. Misschien kan hij nu al heel kort zijn hoofdje optillen als hij op zijn buik ligt.
Geeuwt hij, wrijft hij in zijn ogen, kijkt hij weg als je een speeltje voor zijn neus houdt … Allemaal tekenen dat hij graag wil slapen. De makkelijkste emotie om te herkennen in de 4e week van de ontwikkeling van je baby is blijdschap. Je baby zal kirren van plezier als hij iets leuk vindt.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren.
Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm omhoog gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt.
Een baby geeft ook signalen met de handen. Voorbeelden hiervan zijn: De duim in een gespannen vuist betekent dat de baby gespannen of boos is, pijn heeft of zich wil afsluiten voor nog meer indrukken; Een losse of ontspannen hand betekent dat uw baby zich rustig en ontspannen voelt.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Bij verborgen reflux heeft je baby dezelfde symptomen als bij reflux, alleen spuugt hij/zij niet. De voeding en het maagzuur komen dan wel naar boven in de slokdarm, maar de baby slikt het zelf weer door.