Rivella is een frisdrank uit Zwitserland die wordt gemaakt van melkwei. Dit is de vloeistof die overblijft als melk wordt gestremd, bijvoorbeeld bij de productie van kaas. De vaste bestanddelen, de wrongel (ja, de wrongel), gaan de kaas vormen – de wei wordt afgetapt, heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Geheim recept
Het recept van Rivella is geheim; maar wat we wel kunnen vertellen is dat Rivella gemaakt wordt op basis van melkserum. Melkserum is het gezonde bijproduct van melk en is een belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan het naturelle karakter van Rivella.
Lange tijd is Rivella in Nederland verkrijgbaar in twee varianten: de gewone suikerhoudende variant met een rood etiket en een suikervrije variant die kunstmatige zoetstoffen bevat en een blauw etiket heeft. In de volksmond worden deze varianten aangeduid als Rivella Rood en Rivella Blauw.
Rivella is van oorsprong een Zwitsers merk en is in 1957 naar Nederland gehaald door de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF) uit het Friese Wolvega. In 1958 introduceert Rivella de eerste suikervrije frisdrank in Europa in de Friese restaurants en supermarkten.
Rivella is in de basis gemaakt van water (wat gezond is). Hieraan worden concentraten, kunstmatige zoetstoffen, aroma's en andere zuren als citroenzuur aan toegevoegd. Door kunstmatige intensieve zoetstoffen te gebruiken blijft de frisdrank zeer laag in calorieën.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Als je ijsblokjes van hetzelfde (bron- of mineraal) water gebruikt, wordt de smaak van het water niet beïnvloed. Nadeel is dat ijsblokjes water al snel te koud maken. Op een warme zomerdag kan een glas water met ijsblokjes en een schijfje citroen of wat munt heerlijk verfrissend zijn.
De geschiedenis van Rivella
Het begon allemaal in Zwitserland en daar is de frisdrank nog altijd populair. Zwitserland is het land waar de meeste Rivella wordt gedronken, ettelijke liters per hoofd van de bevolking per jaar.
Gezondheid
Frisdrank zoals Rivella Cranberry is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Rivella Cranberry kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Frisdrank met melkserum en zoetstoffen, met ananassmaak.
De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker. fructosestroop of sacharose als zoetstof. Het etiket vermeldt alleen "suikers", 10,6 gram per 100 ml.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Het korte antwoord is nee. Het bruisende drankje is koolzuurhoudend water met suiker. Waar een bittere smaak aan wordt toegevoegd, met een ingrediënt die ooit werd gebruikt om malaria te behandelen.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
koolzuurhoudend water, MELKserum (26%), voedingszuur (L(+) melkzuur), karamelsuikersiroop, zoetstoffen (cyclaamzuur, acesulfaam-K, sacharine), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), natuurlijke aroma's.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.