Wanneer je stressbestendig bent, hou je overzicht en inzicht ook als er tijdsdruk ontstaat. Je houdt het hoofd als het ware koel en je laat je niet leiden door gevoel of emotie. Je blijft overzien wat er nodig is, ook bij complexe en moeilijke situaties. Bij tegenslag weet je adequaat te handelen.
De definitie van stressbestendig is de vaardigheid om onder hoge werkdruk of ondanks tegenslagen goed te blijven functioneren. Je merkt pas echt of iemand tegen stress kan als diegene te maken krijgt met problemen, tijdsdruk en teleurstelling.
Het vermogen om goed te blijven functioneren bij hoge werkdruk of onverwachte tegenslagen. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, tegenslag, teleurstelling of tegenspel kan stressbestendigheid worden gemeten.
Kunnen omgaan met spanningen in de werksituatie. Effectief blijven presteren onder tijdsdruk, met onvoldoende middelen, bij tegenslag, teleurstelling of tegenspel.
Voorbeelden van gedrag wat bij stressbestendigheid hoort: Je houdt het hoofd koel wanneer er tegenslag is. Je houdt overzicht ook bij tijdsdruk of wanneer je bepaalde deadlines moet halen. Bij kritiek die je ontvangt blijf je kalm.
Wat is stress? Stress is een niet specifieke respons van het lichaam op een veranderende situatie waarbij een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking treedt. Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich op en je ademhaling versnelt. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om te reageren.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
De definitie van een competentie is te omschrijven als 'een in gedrag waarneembare combinatie van kennis, vaardigheden, houding en/of persoonskenmerken (persoonlijke kwaliteiten) waarmee in een arbeidssituatie bepaalde doelen worden bereikt'.
De definitie van een vaardigheid is: 'een bepaalde taak of activiteit waarin iemand erg bedreven is'. Vaardigheden worden ontwikkeld – én geperfectioneerd – door oefening en praktische ervaring.
Er zit wel degelijk verschil tussen persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. Persoonlijke eigenschappen komen voort uit karakter. Dit zijn eigenschappen zoals creatief, flexibel, sociaal en ambitieus. Vaardigheden zijn verkregen door te leren / ervaring op te doen.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
Eigenschappen zijn kenmerken die je karakter beschrijven. Vaardigheden zijn taken en activiteiten die je nodig hebt om een functie goed uit te kunnen voeren. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheid en talent.
Overige vaardigheden
Flexibiliteit – Je kunt goed omgaan met wisselende omstandigheden. Energie – Je hebt heel veel energie voor je werk over. Expertise – Je bent heel goed in iets, waar je ook volledig voor gaat. Leervermogen – Je staat open voor nieuwe plannen en ontwikkelingen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Wat zijn persoonlijke eigenschappen? (+ betekenis)
Persoonlijke eigenschappen zijn kwaliteiten, valkuilen, sterktes en zwaktes waar jij over beschikt als mens. Voorbeelden van persoonlijke eigenschappen kunnen zijn: gedisciplineerd, gedreven, enthousiast, gestructureerd, flexibel, empathisch enzovoort.
Is stress altijd slecht? Stress hoeft niet altijd negatief te zijn: het is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het maakt je klaar om in actie te komen. Af en toe wat stress ervaren is niet schadelijk.
Chronische stress heeft een negatieve invloed op hoe jij je voelt. Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn.
Stress is in de basis de ervaring dat men zich in een bedreigende situaties bevindt waartegen men niet opgewassen is. Een nogal heftige emotie, vooral op de werkvloer, maar wel een met een functie.