De hertz (symbool: Hz) is de afgeleide SI-eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. 1 Hz komt daarbij overeen met een periode van 1 seconde. Zou iemand regelmatig, eenmaal per seconde op een tafel tikken, dan heeft dat tikken een frequentie van 1 Hz.
1000 Hz televisies vergelijken. Een van de hogere frequenties die er tegenwoordig beschikbaar is, is die van 1000 Hz. Dit houdt in dat er maar liefst duizend beeldjes per seconde te zien zijn. Beeldovergangen zijn op deze manier zo optimaal, dat ze voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
De megahertz is een tot het SI behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool MHz. Een megahertz is gelijk aan 106 Hz, ofwel 1 000 000 hertz. De frequentie van radiozenders op de korte golf en FM en van televisiezenders wordt meestal in megahertz opgegeven.
De kilohertz is een tot het SI behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool kHz. Een kilohertz is gelijk aan 103 Hz, ofwel 1000 hertz.
Meestal is het signaal van je televisie 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met de 100 Hz-technologie plaatst de tv daar zelf steeds 1 extra beeldje tussen. Daarmee verdubbelt het aantal naar 100 beelden per seconde.
De hertz (symbool: Hz) is de afgeleide SI-eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. 1 Hz komt daarbij overeen met een periode van 1 seconde. Zou iemand regelmatig, eenmaal per seconde op een tafel tikken, dan heeft dat tikken een frequentie van 1 Hz.
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staat meer informatie over welke frequenties 5G gaat gebruiken.
De frequentie is het aantal trillingen per seconde.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
In Nederland wordt voor 4G gebruik gemaakt van 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Voor 5G is dit vooralsnog 700MHz en 1800MHz, maar dit worden later meer. Voor 3G wordt in Nederland vooral de 2100MHz band gebruikt, maar ook 900MHz is in gebruik.
Fahrenheit is aan de verdeling gekomen door als nulpunt de temperatuur te nemen van ijs, ammoniumchloride en water. Dit was vroeger een manier om een erg koude temperatuur te creëren. Het vriespunt van water nam hij (net zoals bij de schaal van Celsius) als tweede meetpunt. Hij noemde dit 32 graden.
Bij elektriciteit heb je te maken met drie grootheden: stroom, spanning en weerstand. Elke grootheid wordt gemeten in bepaalde eenheden. Alle meeteenheden zijn heel nauwkeurig omschreven (onthoud niet de precieze details!).
Voorbeelden van grootheden zijn: lengte, breedte, hoogte, afstand, tijd, snelheid, gewicht, inhoud, geluidssterkte, temperatuur, etc. De grootheid staat altijd voor het getal.
50 Hz is precies 100 golftoppen van de sinus per seconde. De generator doet precies 3000 omwentelingen per minuut.
Die laatste twee beelden per seconde hebben te maken met het elektriciteitsnet in Europa. Stroom komt met een snelheid van 50Hz via het stopcontact bij ons naar binnen. Omdat dit kleine verschil voor een kleine vervorming van het beeld kan zorgen is de beeldverversingssnelheid iets opgekrikt naar 50Hz.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Frequentie is het aantal trillingen binnen 1 seconde, eenheid Hertz (Hz).
Frequentie is het aantal keer per seconde dat stroom van richting verandert. De frequentie wordt gemeten in hertz (Hz), een internationale meeteenheid, waarbij 1 hertz gelijk is aan 1 cyclus per seconde. Hertz (Hz) = één hertz is gelijk aan één cyclus per seconde.
De frequentie geeft aan hoeveel keer het waarnemingsgetal voorkomt. Als je bijvoorbeeld met een dobbelsteen 2 keer het getal 4 gooit en 1 keer het getal 6: Waarnemingsgetal 4 heeft de frequentie 2. Waarnemingsgetal 6 de frequentie 1.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Pas daarboven komen we in het spectrum van ultraviolet licht (onder meer van zonlicht), waarvan het is bewezen dat het schadelijk is bij langdurige blootstelling. Pas vanaf 3 Petahertz (PHz, of 3.000.000 GHz) gaan we naar ioniserende straling, die bij hoge blootstelling cellen kan beschadigen.
En in geval van 50 Hz wordt het 1 50 = 0,02 seconde.
Decibel en Hertz
En de snelheid waarmee de hoge en lage druk elkaar afwisselen bepaalt of een geluid hoog of laag klinkt. Deze trillingsnelheid, of frequentie wordt uitgedrukt in hertz (Hz): het aantal trillingen per seconde. Diepe basgeluiden liggen onder de 100 Hz, schrille pieptonen boven de 8.000 Hz.