Meestal zorgt de fokker ervoor dat je pup gespeend is. Het spenen begint op 4 weken.Rond de leeftijd van 7-8 weken is een pup gespeend en kan hij volledig op puppy droogvoer gezet worden. Als je pup eindelijk bij jou is, zou hij volledig moeten gespeend zijn en in staat zijn vaste voeding op te nemen.
Het spenen is het beste moment om een puppy te laten kennismaken met een voedingsformule. Als u kiest voor droge voeding, moet u dit licht bevochtigen en pletten.Voor minder stoutmoedige pups kunt u wat eten op hun lippen leggen om hen te stimuleren te proeven. Laat u niet verleiden om ze te snel te spenen.
Om bij te houden of de pups goed groeien is het belangrijk om ze twee maal daags te wegen en dit gewicht te noteren. Om de pups uit elkaar te houden kunt u ze merken met nagellak of een wollen draadje in verschillende kleuren. De pups mogen na de bevalling NIET afvallen, enkel in gewicht toenemen.
Nest verlaten na minimaal 7 weken
De meeste fokkers houden 8 weken of langer aan. Sommige fokkers kiezen er zelfs bewust voor om 10-12 weken te wachten. Dit heeft alles te maken met de socialisatie van je puppy. Dat houdt in dat je pup moet leren wennen aan nieuwe situaties.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
Actief, rustig, dominant of onderdaning.
De test wordt het best uitgevoerd op pups van zeven weken want dan vertonen ze nog heel veel oorspronkelijk en weinig aangeleerd gedrag. Op 7 weken hebben ze namelijk al een duidelijk eigen persoonlijkheid, maar zijn nog niet of nauwelijks beïnvloed door omgevingsfactoren.
Bevalling hond wanneer is de teef leeg. Wanneer je geen foto hebt laten maken een week voor de geboorte dan weet je niet of de teef klaar is en de laatste pup geboren is. Indien je het vermoeden hebt dat de teef leeg is kan je vanaf onder de ribben richting geboortekanaal aftasten.
Het gemiddelde voor alle hondenrassen bedraagt vijf tot zes puppy's. Bij kleinere rassen zijn de nesten meestal kleiner, hoe groter het ras, hoe meer puppy's je kunt verwachten.
Risico's bij pasgeboren puppy's
Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben of het te warm of te koud hebben. Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen.
Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig. Zet bv een bench neer in een andere kamer en laat de pup daar meerdere malen per dag in slapen / rusten. Zorg er dan ook voor dat de kinderen zich op die momenten rustig houden. Op die manier kan de pup voldoende uitrusten.
Een hond moet als pup leren dat mensen een gevoelige huid hebben waar niet aan 'geknabbeld' mag worden. Dat mag ook niet tijdens het spelen. Als jouw puppy bijt, moet je hem duidelijk maken waar de grens ligt.Onderbreek het spel met een geluid zoals 'Auw' zodra hij met zijn tanden op jouw huid of kleding komt.
Veel puppies janken, piepen en blaffen overdag of 's nachts als ze alleen zijn. Dat doen ze omdat ze zich eenzaam voelen: ze missen de warmte van het nest. Laat je pup niet te lang janken of piepen - dit is schadelijk en kan hem uiteindelijk zelfs hersenschade opleveren.
Het is goed om de eerste dag niet meteen verschillende activiteiten te gaan doen, zoals spelen, wandelen etc. Laat hem op zijn eigen tempo wennen en intervenieer niet. Zorg dat er voldoende drinken voor hem klaarstaat. Geef hem op tijd te eten en wees voor hem beschikbaar.
Hoe vaak een hond loops wordt, verschilt per hondenras. Sommige hondenrassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder, kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar loops worden.Andere rassen, bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, zijn slechts eenmalig per jaar loops. Toch zijn er gemiddelden genomen om de loosheid bij jouw hond te voorspellen.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden.
Voorbereiding: Zorg dat er een werpkist klaar staat voor uw hond in een rustige, warme omgeving. Leg handdoeken, betadine, keukenweegschaal, een schaar, een emmer en navelklemmen klaar. Zorg dat u op voorhand wat puppymelk in huis heeft en een spuitje of fles met speen voor het geval de pups niet goed willen drinken.
Op de dag van de bevalling zelf heeft de teef vaak minder of zelfs geen eetlust. Ook plassen ze vaker. Heldere, slijmerige uitvloeiing is soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte aanwezig. Ook gaan ze hijgen als gevolg van de hoge druk in de buik die ook op de longen drukt.
Wil je toch met hem mee doen, pak dan een ander speeltje of geef eerst een gehoorzaamheidsopdracht. Speel niet te lang, ongeveer 5-10 minuten. Je pup kan zelf zijn grenzen nog niet aangeven dus dat moet jij doen. Sluit het spel af met een vast commando zoals 'klaar' en leg het speeltje weg.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.