Een plas is een watervlakte die kunstmatig is ontstaan door het winnen van onder andere zand, veen of grind. Een meer is een watervlakte die natuurlijk is ontstaan en is omringd door land, al dan niet verbonden door een rivier.
Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.
Meren ontstaan door aardverschuivingen
Vaak ontstaan meren door aardverschuivingen, inzinkingen of uitdiepingen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde slenkmeren. Door vervorming of barsten van aardlagen ontstaan sleuven die zich vullen met water. Tektonische meren zijn meestal zeer diep.
Grevelingenmeer Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Het zoutgehalte in het meer blijft op peil vanwege het zeewater dat via de doorlaatsluis het Grevelingenmeer in komt. Het water in het meer is kraakhelder. Een walhalla voor watersporters, duikers en liefhebbers van het zwemmen in natuurwater.
Het 3,15 miljoen hectare grote Baikal meer is het oudste (25 miljoen jaar oud) en diepste (1.700 meter) meer ter wereld. Het bevat 20% van 's werelds (niet bevroren) zoetwaterreserve. Het meer in zuidoost Siberië – de 'Galapagos van Rusland' – heeft een van de rijkste en meest ongewone zoetwaterfauna's ter wereld.
Een meer is een door land omringde watervlakte, meestal met zoetwater.
Een studie uit 2013 met satellietgegevens wees uit dat de draaikolk op zijn piek tot meer dan 500 kilometer breed kan worden, waardoor hij breder wordt dan de Grand Canyon lang is.
Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) en met een maximale diepte van 1642 meter is het Baikalmeer het diepste meer ter wereld.
De Kaspische Zee op de grens van Europa en Azië is feitelijk een binnenmeer, maar met een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer wel het grootste ter wereld, en zout.
Vroeger kon het bij storm flink spoken op de Zuiderzee. Honderden schepen vergingen met man en muis in het woeste water; dijken rond de zee braken regelmatig door. Maar in 1932 kwam er een dijk tussen de Waddenzee en de Zuiderzee: de Afsluitdijk. De Zuiderzee heette vanaf toen IJsselmeer.
Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat.
Wat moet je doen als je in een draaikolk terecht komt? Het beste is om je niet te verzetten, daardoor verlies je alleen maar energie. Je komt namelijk vanzelf weer omhoog. Laat je dus rustig omlaag en dan weer omhoog voeren.
Een draaikolk is een soort kolk die wind meedraagt. Hij bestaat ook in water vorm. Wanneer je er één op het land ziet noem je dit een windhoos of een tornado. Op het water spreek je van een cycloon.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar.
Een meer is een watervlakte die natuurlijk is ontstaan en is omringd door land, al dan niet verbonden door een rivier.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit.
Kaspische Zee – 374.000 km2
Met een oppervlakte van maar liefst 374.000 km2 is de Kaspische Zee (Caspian Sea) verreweg het grootste meer in de wereld.
Het grootste meer van Europa is het Ladogameer.
Het ligt in het noordwesten van Rusland, vlak bij de Finse grens. Het grootste meer van Europa heeft een oppervlakte van 18.400 km2 en is in het noordelijke deel 380 meter diep.
Het is op het moment door de sterk aflandige wind levensgevaarlijk om met een luchtbed of ander drijfmiddel het water op te gaan. Hiervoor waarschuwt de Haagse Reddingsbrigade.