Wasdroger Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het vaakst brand. Opgehoopt stof kan ervoor zorgen dat warme lucht niet weg kan. Maak het stoffilter na elke droogbeurt schoon.
Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.
Brandweer Nederland stelt dat de meestvoorkomende branden ontstaan door: roken, koken, stoken, elektra en werkzaamheden in en rondom het huis. Samen met Goutier en Van Setten staan we stil bij bijzondere brandoorzaken binnen deze categorieën. Zodat je weet waar jij thuis op moet letten.
Een wasdroger is de nummer 1 brandoorzaak in huis, aldus de Nederlandse Brandweer. Het gevaar schuilt in het stof. Door het droogproces komen er allemaal pluisjes van de kleding vrij. De meeste pluisjes vormen tot stof in het filter.
Brand in huis oorzaken
Denk bijvoorbeeld aan de oplader van je mobiele telefoon die in brand vliegt. Een ongelukje bij het koken. Of kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan.
38% van alle woningbranden komt door het stoken van haardvuur. Een schoorsteenbrand komt hierbij het meeste voor. Je voorkomt dit door loofhout te gebruiken dat minstens 1,5 jaar gedroogd is.
De 'Risicomonitor Woningbranden' die het Verbond van Verzekeraars later deze maand uitbrengt, toont aan dat de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op 65 is. Deze kans verschilt in grote mate van eerder uitgebrachte cijfers, omdat in de 'Risicomonitor Woningbranden' álle woningbranden zijn geteld.
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand.
Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen. Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand.
Brand en zonnepanelen, hoe vaak komt het voor? Brand met zonnepanelen komt niet vaak voor. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) houdt hier cijfers over bij. Deze organisatie registreerde de afgelopen jaren 30-35 branden met zonnepanelen per jaar.
Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren. Aan de andere kant kunnen door mensen veroorzaakte branden een verschillende oorsprong hebben.
Als er stof en vuil in een apparaat zit, kan dit in brand vliegen als deze warm wordt. Dit is vooral het geval bij apparaten met een ventilator, zoals magnetrons, elektrische ovens, computers, föhns en elektrische kachels.
Nog steeds vinden er veel branden plaats door wasdrogers en wasmachines. Dit komt doordat stof zich ophoopt in de apparaten. Bij gebruik worden de apparaten warm, er zitten immers verwarmingselementen in en de combinatie hitte en stof kan voor brand zorgen.
Een elektrische kachel is over het algemeen altijd veilig. Als je de kachel op een stevige ondergrond zet, kun je een elektrische kachel ook prima in de nacht aan laten staan bijvoorbeeld. Kies een elektrische kachel met omvalbeveiliging. Die schakelt zichzelf automatisch uit wanneer de kachel dreigt om te vallen.
Open geweven stoffen -vooral die met een harig oppervlak als flanel, fluweel, pluche en badstof- branden heel snel. Zuurstof kan hier gemakkelijk in komen, waardoor de stof vrijwel meteen vlam vat.
Rook is doodsoorzaak nummer één bij brand. Als je slaapt dan ruik je niets, maar je hoort een rookmelder wel. Realiseer je dat niemand van nature verstandig handelt bij een brand. Er kan paniek uitbreken.
Bepaalde vaatwassers van Bosch, Siemens, Neff en Constructa hebben mogelijk een defect in het bedieningspaneel waardoor brandgevaar kan ontstaan. Van de modellen die het betreft, zijn er nog zo'n 140.000 in gebruik in Nederland.
Roken is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van woningbranden. Hoewel veel sigaretten een brandvertragend middel bevatten, is het vaak al te laat als u bijvoorbeeld in slaap valt.
Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Binnen 3 minuten kan een brandende afzuigkap je woning veranderen in een vuurzee. Maar niet alleen het filter is belangrijk om goed schoon te houden, ook het afzuigkanaal!
De levensduur van Nederlandse woningen blijkt onduidelijk. Experts geven zeer uiteenlopende schattingen: 55 tot 500 jaar. Lector duurzame renovatie Haico van Nunen van de Hogeschool Rotterdam concludeerde na onderzoek dat het gemiddelde Nederlandse huis minimaal 120 jaar mee kan.
Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt. Bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn. Zo worden allerlei giftige gassen gevormd. De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C.
Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug.