Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken.
Zonder een geldige code 95 mag u niet uw beroep van beroepschauffeur uitoefenen. Uitgebreide informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid voor als chauffeur bent en als u geen chauffeur (meer) bent.
Elke chauffeur met een rijbewijs C of D die daarmee commercieel vervoer doet (als professionele bestuurder), heeft het bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Wanneer rijbewijs C/C1? De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
De vakbekwaamheid is een aanvulling op het rijbewijs. Dit is verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D, vrachtwagen, autobus en autocar. U moet om de vijf jaar een nascholing volgen.
Daarnaast wordt ingegaan op de invloed van lading op de rijeigenschappen van de bus/vrachtauto. Kan je zakken voor Code 95? Code 95 is een curcus en geen examen waardoor je er niet voor kan slagen of zakken voor de curcus.
Deze kaart is te verkrijgen via het KIWA register. Kun je deze chauffeurspas bij controle niet tonen dan loopt je het risico bekeurd te worden. De basiskwalificatie Code 95 is enkel voor zakelijke rijders/beroepschauffeurs. Code 95 is niet noodzakelijk als het particulier gebruik betreft.
Is code 95 moeilijk te halen? Nee, code 95 is niet moeilijk te halen. 35 uur aan nascholing volgen lijkt misschien veel, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Als je bij NuVrachtwagen code 95 nascholing volgt, krijg je toegang tot onze simpele, duidelijke en effectieve lesmethode.
De kosten voor het totale pakket bedragen €1.095,-. Voor sommige cursussen geldt een extra toeslag. Dit heeft te maken met examengelden, certificeringen of 'verplichte' lesmaterialen van externe instanties. In onderstaand overzicht zie je de cursussen waar je uit kunt kiezen en hoeveel de eventuele toeslag is.
Kan ik Code 95 online regelen? Het is gedeeltelijk toegestaan om Code 95 nascholing met e-learning te volgen. Elke chauffeur moet één keer in de vijf jaar 35 uur nascholing behalen. Hiervan mag 12 uur ingevuld worden door middel van e-learning.
Je werkgever is verplicht de kosten voor jouw nascholing betalen. Overleg dit met je werkgever!
Als uw code 95 verlopen is, mag u vanaf de einddatum niet meer voor uw werk rijden. U kunt hier geen uitstel voor krijgen. Zodra u 35 uur nascholing heeft gevolgd, kunt u alsnog de code 95 laten bijschrijven op uw rijbewijs.
Het minimale aantal van 35 punten haal je door minstens 35 uren scholing te volgen voor je Code 95. Deze verplichting heb je elke vijf jaar. Maar let op. Je opleider zal tijdens de cursus je aanwezigheid registreren.
zonder code 95
Wil je met een eigen voertuig waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt de weg op – bijvoorbeeld om een mooie camperreis te maken? Of een lichte vrachtauto besturen bij de brandweer of ambulance? Dan is het halen van rijbewijs C1 zonder code 95 een must!
'Out of scope'; het rijden met een digitale tachograaf zonder chauffeurskaart. Deze functie is alleen bedoeld voor voertuigen of situaties die niet onder de tachograafplicht vallen. Denk aan brandweerauto's, vrachtauto's van het leger of voertuigen die zijn ingericht voor reparaties en wegslepen.
Kiwa stuurt vervolgens een verklaring waarin staat vermeld dat de bestuurderskaart gestolen is. Met deze verklaring kan je onderweg aantonen waarom je geen bestuurderskaart bij je hebt. Je mag maximaal vijftien dagen zonder bestuurderskaart rondrijden.
Waar kun je de huidige code 95 periode en behaalde uren terug vinden? Op de site van het CBR kunt u inloggen met uw DigiD. Dan kunt u een overzicht downloaden waarin precies staat van wanneer tot wanneer uw code 95 periode loopt, welke opleidingen er gevolgd zijn en hoeveel uur er aan nascholing behaald is.
Met het C-rijbewijs mag je voertuigen besturen vanaf 3.500 kg tot maximaal 50.000 in Nederland, in tegenstelling tot het C1-rijbewijs waarbij je niet zwaarder mag gaan dan 7.500 kg. Daarnaast is er verschil tussen de verplichtingen voor het behalen van rijbewijs C en C1, met en zonder code 95.
Campers en ambulances zijn vaak zwaarder van 3500 kilo.Om deze te mogen besturen hebt u het rijbewijs C1 nodig.
Helemaal niet veel! Het enige wat nodig is om chauffeur te worden van een vuilniswagen, is een vrachtwagenrijbewijs (C/CE). Als bijrijder is dit rijbewijs niet nodig.
Het chauffeursdiploma bus heeft per 10 september 2008 geen waarde meer, voor de vrachtauto per 10 september 2009. Vanaf deze datum hoeft u niet meer in het bezit te zijn van het chauffeursdiploma om als beroepschauffeur te mogen werken. Het chauffeursdiploma wordt vervangen door de code 95.
Het chauffeursdiploma is vervallen
In september 2009 is de Europese richtlijn ingegaan die nieuwe eisen stelt aan de toegang tot het beroep van vrachtautochauffeur. Vanaf 7 september 2009 geeft CCV geen chauffeursdiploma's meer af Een code op uw rijbewijs vervangt het CCV-B chauffeursdiploma (code 95).