Door een noordelijke wind is het met 19 tot 23 graden best aangenaam zomerweer. Vanaf donderdag warmt het geleidelijk weer iets op. Vrijdag en zaterdag kan het landinwaarts opnieuw zomers warm worden met maxima van 25 graden.
Het blijft zonnig en droog bij 25 tot 27 graden. De zomerse dagen blijven mekaar in sneltempo opvolgen want ook tijdens het weekend is het zonnig en warm bij onveranderde temperaturen (27 graden).
Afgezien van een enkele bui blijft het zelfs helemaal droog met een afwisseling van zon en wolken. Het kwik moet wel enkele graden prijsgeven en stijgt tot 21 graden. Maandag ontstaat er na de middag nog een laatste bui, vooral in het centrum en oosten van het land. Voorts is het rustig en warm bij 23 graden.
Zeer droog, zeer zonnig en normaal qua temperatuur. Met 18,6°C in De Bilt lag de gemiddelde temperatuur net iets boven het klimatologische gemiddelde van 18,3°C en was de maand qua temperatuur vrij normaal te noemen. Er waren echter grote uitschieters en op 19 juli werd het plaatselijk recordwarm.
In vele regio's zal het gewoon droog blijven met een afwisseling van zon en wolken bij 25 graden. De rest van de week verloopt zonnig en warm en meestal droog bij dagtemperaturen tussen 25 en 30 graden of meer.
Juni tot augustus 2023 belooft 1 tot 2 graden warmer te worden dan tijdens de periode 1991 tot 2020, voorspelt Dominik Jung van Wetter.net volgens het weermodel van de Amerikaanse weerdienst NOAA. Mocht deze voorspelling uitkomen, dan kunnen we ons weer opmaken voor een hete zomer.
De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industriële tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.
Tijdens droge en zonnige perioden is het drukkend warm met 23 tot 26 graden. In de nacht naar zondag blijft het overwegend bewolkt en met 17 graden is het zeker niet koud. Ook zondag overdag is het wisselvallig en ontstaan geregeld buien, mogelijk met onweer, hagel en veel regen in korte tijd.
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen. Wanneer je slecht tegen de hitte kan, wordt het deze zomer behoorlijk afzien. In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn.
De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.
Met maxima van 22 tot 26 graden is het vrij warm. Woensdag en donderdag stijgt de temperatuur in de middag naar de zomerse waarden van 25 tot 29 graden. Vooral donderdag is de kans op onweer groot. Vanaf vrijdag is het weer minder warm en licht wisselvallig.
Gemiddeld komt de temperatuur in juli in De Bilt in ons huidige klimaat uit op 18,2 graden. Overdag is het gemiddeld 23 graden en in de nacht 13 graden. Op 23 dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op 10 dagen daarvan wordt het 25 graden of meer.
Landinwaarts loopt de temperatuur daardoor alweer op naar zomerse waarden van 25 tot 27 graden, alleen in het noorden en langs de kust is het een fractie koeler. Het weerbeeld is daarbij vrij zonnig, al ontstaan op de warmste plaatsen 's middags ook weer stapelwolken.
Het is zonnig en warm bij temperaturen tussen 25 en 30 graden.
In de loop van de dag breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. De temperatuur stijgt in de middag naar 20 tot 25 graden, het warmst wordt het zuiden van het land. De wind waait zwak tot matig.
Geen 50 graden in Nederland
Ons land is plat en daardoor is er altijd wel wat wind. 50 graden zal het daardoor nooit worden, zegt Woei. Wel komen warm weer en hittegolven vaker voor in Nederland. Dit heeft te maken met klimaatverandering.
Een zeldzaamheid in ons land. Sinds de start van de metingen zijn er maar twee dagen geweest waarop de temperatuur op een officieel meetstation van het KNMI boven 40 graden is uitgekomen: 25 juli 2019 en 26 juli 2019.
Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. En dat is officieel de heetste luchttemperatuur ooit gemeten.
De temperaturen stijgen tot 28 graden. Het weekend wordt een zomerse topper (alweer). Bij veel zon stijgt het kwik tot 28 graden, zondag wordt het nog warmer (32 graden).
Gemiddeld weer in Nederland in augustus 2023
Het weer in augustus in Nederland is minimaal 16°C en maximaal 21°C.
Het is volgens Meteo Limburg op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek sinds 1946, toen begonnen is met dagelijkse temperatuurmetingen, op 20 juli nog nooit zo warm geweest als vandaag. Rond 14 uur was het daar 33 graden en het is uiteindelijk 34 à 35 graden geworden (zie kaartje).
De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwacht momenteel dat de aarde tussen 2030 en 2052 met 1,5 graden zal zijn opgewarmd. (zie de Summary for Policymakers van het Special Report).
Een dergelijke opwarming lijkt gering, maar heeft grote gevolgen: langere en extremere hitte, stormen en overstromingen, droogtes, bosbranden en verwoestijning, zeespiegelstijging en massaal uitsterven van diersoorten.
Juni. Juni is de eerste maand van de meteorologische zomer en vormt samen met juli en augustus het warmste trimester van het jaar. Tijdens de maand juni kennen we de langste dagen van het jaar.