Een zwemblaas probleem kan door veel oorzaken komen. Het kan ook aangeboren zijn, daar is dan niets aan te doen. Het kan ook komen doordat de vis teveel drijvend voer eet, hier slikken ze dan lucht mee in. Het voer zwelt in hun maag en zo kunnen ze hun zwemblaas niet meer regelen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De hengelaarsvissen werden ooit verkeerdelijk ingedeeld onder de kikkers, maar dat blijkt zo gek nog niet te zijn. Uit een eerste genetische studie van de hengelaarsvissen blijkt dat we ook in de 21e eeuw niet goed weten hoe we de soort nu precies moeten indelen.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Vissen zwemmen door met hun lichaam een golfbeweging te maken. Daarvoor gebruiken ze de sterke spieren in hun lijf. Om te sturen gebruiken ze hun vinnen. Vissen hebben lichte botten, die we graten noemen.
Via het wateroppervlak door diffusie. Vooral door wind en regen bewogen water neemt veel zuurstof op uit de lucht. Door groeiende onderwaterplanten. Vooral de z.g. zuurstofplanten (bijvoorbeeld waterpest, hoornblad en fonteinkruid) kunnen onder gunstige omstandigheden grote hoeveelheden zuurstof produceren.
Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd. Nu kunt u de kom weer vullen. Begin met het grind: leg het voorzichtig terug in de kom en zorg ervoor dat het glas niet knapt.
Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen. Er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes.
Als je wilt weten hoeveel zuurstof er in je aquarium aanwezig is, kun je dit meten met een speciale O2 test. Heb je veel planten in je aquarium? Test dan 's nachts, omdat de planten in je aquarium in de nacht grote hoeveelheden zuurstof opnemen.
De vissen verbruiken het zuurstof. Bij teveel vissen in een aquarium zal de zuurstof die het water opneemt sneller verbruikt worden dan het water kan opnemen. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar: het zuurstofsteentje en oxydator. Deze zijn niet bedoeld om het zuurstoftekort mee op te vangen voor de vissen.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Kenmerken van een zieke vis herkennen
Vis schuurt over de bodem of aquariumdecoratie. Vis heeft geen eetlust. Vis hangt in de waterstroom van het filter. Vis ligt lusteloos op de bodem.
Houd de vis ongeveer 5 dagen in de aparte bak en voeg iedere dag een klein beetje water toe, net zo lang totdat de vis weer helemaal vrij kan zwemmen. Op deze manier kan het overtollige gas langzaam verdwijnen tot normale hoeveelheden.
Hoe lang is de lijdensweg van een opgeslokte vis? Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
De zuurstofpomp zet je naast de vijver.Via een slang pompt de luchtpomp dan lucht in je vijver en zorgt zo voor extra zuurstof. Een luchtpomp maakt ook gebruik van luchtstenen. Luchtstenen heb je nodig om de lucht van een luchtpomp rechtstreeks in de vijver te krijgen.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Vissen zwemmen immers in water. Toch hebben zoutwatervissen continu dorst. De concentratie zout in hun lichaam is namelijk veel lager dan die in zee, waardoor ze veel vocht verliezen. Zoutwatervissen moeten dus veel drinken, anders drogen ze uit.
vis in het water voelt? We vroegen het dierengedragsdeskundige Marieke van der Burgt. Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.