Kan mijn werkgever mij verplichten om een opleiding te volgen? Wanneer jouw werkgever goed kan beargumenteren dat een bepaalde cursus of studie nodig is voor het goed uitvoeren van jouw functie dan kan jij als werknemer deze cursus of studie niet zomaar weigeren.
Antwoord: U wilt uw werknemers verplichten deel te nemen aan een cursus. Dat mag u zeker.
Als een werkgever kan beargumenteren dat het volgen van een opleiding of een cursus door een werknemer nodig of gewenst is voor het goed uitvoeren van zijn functie, dan kan een werknemer doorgaans verplicht worden tot het volgen van een opleiding of cursus.
Is een studiekostenbeding geldig? Per 1 augustus 2022 zullen werkgevers verplichte opleidingen kosteloos aan werknemers moeten aanbieden. Ook moet de opleidingstijd als arbeidstijd worden beschouwd en moet de scholing, indien mogelijk, plaatsvinden tijdens werkuren.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Regel eerst uw uitschrijving. Dit doet u bij uw opleiding (mbo) of in Studielink Link opent externe pagina (hbo of universiteit). Zorg dat u zeker weet per welke datum u wordt uitgeschreven.
Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.
De tijd gedurende dewelke de werknemer de opleiding volgt moet worden beschouwd als arbeidstijd. Deze opleidingen moeten tijdens de werkuren plaatsvinden behalve als kan worden aangetoond dat zij niet tijdens de werkuren kunnen worden georganiseerd.
Heeft je werkgever een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling? Vaak betaalt je werkgever dan in principe de kosten van je opleiding.Maar als je 'm niet afrondt, dan moet je (een deel van) de opleidingskosten terugbetalen aan je werkgever. Dit geldt ook als je uit dienst gaat vlak na je opleiding.
Mocht er een situatie ontstaan waarin de werknemer toch redelijke instructies weigert van de werkgever, dan i s er sprake van werkweigering en kan dit gevolgen hebben voor de werknemer. De werkgever kan in ernstige en hardnekkige situaties het loon stopzetten of zelfs ontslag op staande voet geven.
Bij werkweigering zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk niet direct tot ontslag op staande voet overgaan. Het is gebruikelijker dat je eerste een officiële waarschuwing krijgt. Een ander gevolg kan zijn dat jouw werkgever geen loon uitbetaalt over de periode dat je werk hebt geweigerd.
Een werknemer mag weigeren een redelijke opdracht uit te voeren indien hij daar een gerechtvaardigd belang voor heeft. Hiervan is sprake als zijn gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit is in elk geval zo wanneer er sprake is van strijd met de Arbeidsomstandighedenwet of de Arbeidstijdenwet.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Staat er een wijzigingsbeding in uw contract of in andere regels? Dan kan uw werkgever zonder uw toestemming uw locatie veranderen.Maar dit mag alleen om een goede reden, bijvoorbeeld verhuizing van uw afdeling of bedrijf.
Gemiddeld besteden studenten nog 16 uur naast hun studie of stage aan een bijbaan. Maar als je studie meer contacturen dan gemiddeld heeft, of als je stage meer uren vraagt, kan dit voor jou anders zijn. Het is aan te raden in een week maximaal 40 uur te besteden aan werken en studeren samen.
Jazeker. Het diploma dat je behaalt via een traject van werken & studeren, is volledig hetzelfde als dat van het voltijdse traject voor de betrokken opleiding.
Wanneer je een deeltijd studie of duale studie volgt kan je fulltime gaan werken. Dit houdt in dat je dus naast je studie 36-40 uur werkt in de week. Hiervoor kies je dus vaak als je moet werken (door omstandigheden) of liever werkt dan dat je studeert.
Het tonen van een diploma geeft de werkgever zekerheid dat degene die solliciteert, ook daadwerkelijk een opleiding met goed gevolg heeft afgelegd. Uiteraard komt er nog wel meer bij kijken maar in een tijd waarin diploma's of getuigschriften ook makkelijk te koop of na te maken zijn, is het belangrijk dat dit klopt.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Het percentage jongeren dat zowel niet werkt als geen opleiding volgt, is in Nederland het laagst van alle EU-landen. Het EU-gemiddelde lag in 2016 op 12 procent. In Italië was dit aandeel met 20 procent het grootst.
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
Als u een particuliere opleiding of cursus volgt, mag u deze op elk moment stoppen. U hoeft geen annuleringskosten of een boete te betalen.Wel betaalt u de kosten die de opleider voor u maakte.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.