Want er mag dan minder regen vallen dan in Rome, de regen valt wel vaker. Gemiddeld valt er 128 dagen per jaar in Engeland meer dan 1 millimeter. Dat is dus bijna eens per drie dagen, versus een op de vijf dagen in Rome. Maar dat is nog altijd twee dagen minder regen per jaar dan in Nederland.
Neerslag. Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo'n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen. Deze hoeveelheden zijn enkele procenten lager dan in Nederland.
Gemiddeld zijn er 110 dagen in het jaar waarop je in Londen te maken kunt krijgen met regen. In deze dagen valt er meer dan 1 mm regen op een dag. Naast die 100 dagen zijn er ook nog ongeveer 45 dagen waarop er minder dan 1 mm regen per dag valt.
Het klimaat in Engeland kent in tegenstelling tot Nederland meer verschillen en dat komt door de geografie. Met name het westen van Groot-Brittannië is over het algemeen veel heuvelachtiger of zelfs bergachtig en dat zorgt voor meer neerslag en lagere temperaturen.
Gemiddeld regent het in Nederland op 192 dagen per jaar (alleen dagen meegerekend met meer dan 0,3 millimeter neerslag op tenminste 1 van de 13 stations). Dit aantal is in de afgelopen zestig jaar niet veranderd. Het regent dus niet vaker.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Een van de belangrijkste kenmerken van het Schotse klimaat is de hoeveelheid regen die in de regio valt. Gemiddeld regent het er 250 dagen per jaar, soms de hele dag en soms zijn er dagen met af en toe een bui.
Al-Kufrah, Libië
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
Madrid heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en in de winter heb je een zachte temperatuur. De gemiddelde jaartemperatuur voor Madrid is 20°C en er valt in een jaar tijd 201 mm regen. Het is 249 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 57% en een UV-index van 4.
De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 75,8%. Op jaarbasis komen er ongeveer 100 tot 120 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt. Op jaarbasis komen er ongeveer 10 tot 12 dagen voor waarin er sprake is van sneeuwval.
Gemiddeld genomen telt België 142 dagen met minstens 1 mm neerslag en 26 dagen met minstens 10 mm neerslag. December kent gemiddeld gezien het hoogste aantal neerslagdagen.
Montenegro: Crkvice. De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.
Het kent een zeeklimaat met relatief zachte winters. Doordat het er zelden of nooit vriest zijn veel soorten (geïmporteerde) subtropische planten als palmen en kamerplanten er ingeburgerd. Door de behoorlijk grote regenval groeien veenmossen er zeer weelderig wat dan ook te merken is aan de vele moerassen die er zijn.
Klimaat Engeland
De gemiddelde jaartemperatuur voor Engeland is 14°C en er valt in een jaar tijd 283 mm regen. Het is 162 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 82% en een UV-index van 3.
En vaak betekent dat: regen. Maar wie Nederland tijdens de zoveelste plensbui vervloekt als 'nat kikkerland' heeft het mis. We behoren bij lange na niet tot de natste landen ter wereld.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
Dit getal geeft de kans als percentage (%)aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.
De neerslag is ongelijk verdeeld over het land. De westkust tussen Malmo en de Noorse grens krijgt de meeste regen, ongeveer 700 mm per jaar. Het oosten van Zweden heeft maar 300-400 mm per jaar. Gemiddeld valt er in grote delen van het land zo'n 600 tot 700 millimeter, verspreid over 170 dagen per jaar.
De natste maanden zijn december en januari . April is de droogste maand, alleen in het zuiden is juni de droogste maand. De hoofdstad Dublin ligt met ongeveer 750 mm in de droogste zone van het land. In Ierland regent het 150 dagen per jaar meer en in het westen is dat 250 dagen per jaar.
Dublin staat net als de rest van Ierland en als Groot-Brittannië bekend om zijn regenachtige klimaat. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat het hier gemiddeld 200 dagen per jaar regent.