Antwoord: Ingredienten van de mix :Tarwebloem, suiker, weipoeder (melkbestanddeel), zetmeel (o.a. tarwe), zout, 1,3% gedroogde bakkersgist.
Een zelfgemaakte oliebollenmix bestaat meestal uit bloem, (gedroogde) gist, suiker, zout en vloeistof. Dit kan water of melk zijn, maar je kunt ook (gedeeltelijk) bruisend water of bier gebruiken. Het gist zorgt ervoor dat het oliebollen beslag gaat rijzen. Zo krijg je luchtige oliebollen.
Wie daarbij gebruikmaakt van de oliebollenmix van het bedrijf Koopmans, kan onaangenaam verrast worden: door een fout is er aan een klein deel van de pakken geen gist toegevoegd. "Dit is niet schadelijk, maar u kunt er geen echte oliebollen mee bakken", laat het bedrijf weten.
Gelukkig is meer dan 99% van de Oliebollenmixen wel goed geproduceerd, maar de verpakkingen waarbij het niet goed is gegaan hebben de volgende THT (zie bovenzijde verpakking) 03-02-2022 en de productiecode: L212447 met de tijdsaanduiding tussen 02:30-08:30.
Heb je een bakmix van Koopmans in de kast staan met de datum 03-02-2022 op de bovenzijde en de productiecode L212447 en een tijdsaanduiding tussen 2.30 en 5.00 uur, dan kan je dus beter snel een nieuwe halen.
Een oliebol is een traditionele Nederlandse snack, die vooral op oudjaarsavond wordt gegeten. Het is een bal van gistdeeg die wordt gefrituurd in olie. Van oorsprong zijn oliebollen geschikt voor veganisten. Een traditionele oliebol bevat enkel bloem, water, gist, suiker en zout.
Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Laat het beslag niet langer dan 45 minuten rijzen:
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Uit een pak mix kun je tussen de 20 en 25 oliebollen bakken. Bekijk hier al onze oliebollen recepten. Bekijk hier meer tips voor oliebollen bakken.
Dit geeft de oliebollen een heerlijke smaak en luchtigheid. Deze gist is alleen minder lang houdbaar. Daardoor heeft oliebollenmix een korte houdbaarheidstermijn. Oliebollenmix die over de datum is, rijst niet meer.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Koopmans heeft namelijk bij een aantal pakken geen gist toegevoegd. En hoewel dit niet schadelijk is, kun je er ook niet echt oliebollen van bakken. Het beslag zal namelijk niet rijzen, waardoor je vrij harde bollen als resultaat krijgt.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Beslag afdekken met een vochtige doek en laten rijzen. Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan.
Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden. Wanneer de oliebollen niet draaien betekent dat je teveel oliebollen in de pan hebt zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte over te laten in de pan.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen. Als dit korstje in dertig seconden bruin wordt, is de olie heet genoeg."
Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen. DIt probleem kan je heel gemakkelijk oplossen. Verwarm je oven op 50℃ en zet je oven vervolgens weer uit.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
Hoeveel oliebollen kan ik bakken met 1 kg mix? Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen.
- Vul eventueel de vulling toe en laat 1 minuut meedraaien. - Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn.
Destijds waren het nog platte koeken en werden ze oliekoeken genoemd. Door nieuwe technieken en ingrediënten zijn de koeken in de loop van de tijd tot bollen gevormd. Langzaam veranderde ook de naam van oliekoek naar oliebol, waarbij het begrip oliekoek in het begin van de twintigste eeuw verdween.
Hoe maken we de oliebollen? Oliebollen worden gemaakt van appels, rozijnen, bloem, water en gist. In de deegmachine wordt een luchtig beslag gedraaid van bloem, water gist en een geheim ingrediënt die ervoor zorgt dat het extra lekker wordt. Daarna worden de rozijnen en de appelstukjes toegevoegd.
Uit Vegan Wiki
Oliebollen en krentenbollen worden traditioneel zonder dierlijke ingrediënten gemaakt (van bloem, water, gist, suiker en zout). Toch voegen sommige bakkers melk(poeder) toe aan het beslag of sprayen een melkbevattend laagje over de oliebol, of bakken in dierlijk frituurvet.