Vooral marters zijn dol op eieren. De meeste eieren worden 's morgens gelegd. Houd de dieren dus 's morgens in het nachthok zodat ze de meeste eieren in de legnesten leggen. Tegen dat opsluiten zullen ze eerst wel protesteren.
Steenmarters zoeken gewoon een rustig plekje om te eten
"Steenmarters zijn roofdieren die graag kippeneieren uit nabijgelegen kippenhokken stelen. De steenmarter neemt dan zo'n ei in de muil en loopt daarmee naar een schuilplek om het op zijn gemak te kunnen opeten.
Eieren kunnen worden weggeroofd door Gaaien, Zwarte Kraaien, Eksters en Kauwen. Ook Bruine Ratten, eekhoorns en marterachtigen zijn nestpredatoren. Huiskatten pakken regelmatig de nog wat hulpeloze, uitgevlogen jongen.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Marters zijn geduchte roofdieren die vooral muizen en ratten, maar ook insecten, wormen, vogels, eieren, fruit en bessen eten. Ze lusten ook etensresten die op de composthoop belanden.
Afgezien van het feit dat ze je voer eten en je water drinken, brengen ratten een hele reeks problemen met zich mee die je wilt vermijden. Ten eerste eten ratten niet alleen kippenvoer. Het zijn opportunistische roofdieren die graag eieren stelen of pasgeboren kuikens doden en opeten.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal. Reptieleneieren hebben een zachtere, maar ook stevige schaal.
Eksters 'stelen' de eitjes en jonge vogeltjes uit andere nesten. Dat is zijn menu: wormen, insecten, soms etensresten en dus inderdaad ook wel een ei of kuiken van een zangvogeltje, maar alleen in de broedperiode om aan zijn eigen kroost te voeren.
Vossen, hermelijnen en steenmarters zijn een grote vijand voor je kippen. Ze dringen het kippenhok binnen en vallen jouw kippen aan, eten de eitjes op of pakken de kuikens.
Steenmarters nestelen zich het liefst in oude schuurtjes of in holle bomen in je tuin. Behalve je planten en bomen gaan steenmarters soms nog achter ander voedsel aan. Als je bijvoorbeeld kippen in je tuin hebt, dan komen er steenmarters op de eieren af.
Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan in sommige werelddelen eveneens op het menselijke menu. Verder is in Engeland bijvoorbeeld het ei van de meeuw een delicatesse, en in vind je in Noord-Afrikaanse landen geregeld parelhoeneieren op de lokale markt.
Bevrucht of onbevrucht ei herkennen zonder schouwlampje
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof.
Waarom verstoppen kippen hun eieren? Kort gezegd doen ze dit omdat ze ofwel te weinig nestkasten hebben, of omdat ze zich om wat voor reden dan ook niet op hun gemak voelen in de nestkasten die u voor ze in gedachten heeft. De algemene ratio van nestkasten per hennen is 1:4, hoewel 1:6 of 1:8 soms ook volstaat.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken.
Steenmarters zijn gek op eieren van welke vogel dan ook. Vooral tussen juli en december eet de steenmarter echter ook vruchten zoals bosvruchten appels, peren en kersen. Steenmarters in steden eten brood en zelfs afval. Ze verslepen hun voedsel vaak naar een rustig plekje, bijvoorbeeld bovenop een dak.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek.
Marter, wezel, hermelijn.
De vos is echter niet altijd de dader van een slachtpartij. Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ratten verjagen met geuren
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Met hun sterk reukvermogen hebben ratten een enorme hekel aan de geur van peper, salie, munt, citroengras en laurier. Strooi dus met peper of plant deze planten in je tuin.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.