Je kunt ze bestrijden met een spray of gewoon opzuigen met de stofzuiger. Gooi kokend water met wat bleek door de afvoerputjes. Wel is het van groot belang dat je erachter komt waar de motmuggen zich voortplanten, dus waar de broedplaats zit anders is het dweilen met de kraan open.
Met een hogedrukspuit - gevuld met een mengsel van water en insecticide - behandelt de bestrijder alle broedplaatsen. De eitjes en de larven van de rioolvliegjes sterven vrijwel meteen. De rioolvliegjes zelf zullen binnen twee tot drie dagen ook allemaal dood zijn.
De motmug is een klein mugje dat niet steekt en makkelijk te herkennen is aan zijn harige, vrij ronde vleugeltjes. Motmuggen leven van vochtige, rottende voedselresten en andere bronnen van nat organisch afval. Ze zijn ongevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen wel voor hinder zorgen.
Rioolvliegjes ontstaan in vochtige ruimtes. Op plekken waar ook schimmels, vervuild water en rottend organisch materiaal aanwezig is. Denk aan verstopte of lang niet gebruikte afvoeren, putjes, leidingen of ondergelopen kruipruimtes. Tja, vaak is er dan ook sprake van een rioolprobleem.
Volwassen rioolvliegjes leven niet langer dan drie weken. Dat klinkt fantastisch maar helaas vermenigvuldigen ze zich wel erg snel.
Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, is een reinigingsmiddel en doodt bacteriën. Maak een mengsel van zuiveringszout en azijn en giet deze mix door de afvoeren. Het mengsel doodt de aanwezige motmuggen en maakt tegelijkertijd de afvoeren schoon.
Zij komen vooral op (defecte) leidingen af, bijvoorbeeld bij rioolproblemen. Bij een lekkende gootsteen of een verstopt toilet heb je dus eerder kans dat ze in je huis of in je bedrijf voorkomen. Denk erom: motmuggen zijn erg klein en kunnen zich dus makkelijk door spleten, kieren en zelfs door muggengaas wurmen.
Het vervelende van rioolvliegjes is dat u er ziek van kan worden. Deze rioolvliegen voeden zich namelijk met schimmels en bacteriën. Deze insecten verspreiden de bacteriën door de hele woning waardoor ze zo ziektes verspreiden.
De rioolvliegjes zijn op zichzelf niet schadelijk, maar doordat zij zich met bacteriën en schimmels voeden kunnen zij deze ook verspreiden. Bijvoorbeeld als ze op uw voedsel of aanrecht belanden. Bij een plaag blijven de mugjes namelijk niet netjes op 1 plek, maar verspreiden zij zich door uw huis.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Maak de ruimtes (lades of kasten) regelmatig schoon, ruim al het gemorste voedsel op inclusief bloem en suiker. Larven kunnen overleven op kleine hoeveelheden voedsel die op de bodem van kasten en lades voorkomen. Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen.
Vleesetende plant. Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Waar komen rouwvliegjes op af? Rouwvliegjes komen op organisch / plantaardig materiaal af, waaronder plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. De rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten, maar de larven vreten aan de hals van de wortels waardoor deze afsterven.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
In de tuin. Je kunt rioolvliegjes ook in je tuin aantreffen. Ook daar komen ze op stilstaand water af, bijvoorbeeld na een regenbui in bloembakken, emmers of de dakgoot.
Hoe komen rioolvliegjes in huis? Rioolvliegjes komen meestal binnen dankzij andere rioolproblemen. Zo kruipen zij bijvoorbeeld door kapotte leidingen, om vervolgens door een open afvoer uit te komen in een keuken of badkamer. Lekt er een leiding in de kruipruimte, dan heb je evengoed kans op een plaag.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
U pakt ze echt aan door afvoerpijpen met heet sodawater door te spoelen, uw groenbak af te sluiten, rottende bladeren uit uw tuin en dakgoot te halen en stilstaand water te voorkomen. Helpt dit niet, dan kan het zijn dat er een probleem is met uw riolering.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
De motvlinder verwijderen uit huis
Ze kunnen schade veroorzaken aan allerlei materialen. Denk bijvoorbeeld aan de piano. Je kunt de motvlinder het beste vangen met een kop en papier. Je kunt de motvlinder buiten weer loslaten.
Voor de bestrijding van de bruine huismot kan gebruik worden gemaakt van een voor dat doel toegelaten biocide (=bestrijdingsmiddel). Behandel alle plaatsen waar de larven worden aangetroffen, zoals onder de randen van vloerbedekking, achter plinten en in naden en kieren van (de onderzijde van) houten wandmeubels.