Met trots presenteert Brussels Airlines haar culinaire samenwerking met de Belgische chef Tim Boury van Restaurant Boury(**) in Roeselare. Gedurende 2020 zal Tim, Chef Van Het Jaar in 2017, een gastronomische ervaring creëren voor de Business Class klanten van Brussels Airlines.
Het menu Boury met 7-gangen aan 115 euro, start in het restaurant met opnieuw als verwelkoming een cracker met verse tomaten, wat het zuiderse gevoel nog versterkt. De kruiding is wat minder na de intensiteit van de aperitiefhapjes, maar de puurheid en de presentatie van dit gerecht weten ons meteen te charmeren.
Bij Boury, restaurant met 2 MICHELIN sterren, stelt dat probleem zich niet. Hun Academy trekt ambitieuze chefs en zaalpersoneel aan om mee te draaien in het restaurant.
Herman sloot zijn driesterrerestaurant Oud Sluis in 2013. In 2010 opende Herman het (inmiddels) met twee Michelinsterren bekroonde Pure C. Later volgden in diezelfde badplaats brasserie AIRrepublic (1 ster) en de meer laagdrempeligere bar Blueness en AIRcafé in Cadzand-Bad.
Men kent hier twee menu's, Menu Nature € 89 (4 entrees, hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 54. Pure C Menu € 109 (5 entrees, vis hoofdgerecht, vlees hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 72. Op zaterdagavond serveert men enkel het Pure C Menu.
Momenteel wordt er in het restaurant een lunchmenu geserveerd (60€) of een tasting menu met 7 gerechten (75€) of 8 gerechten (90€). De voorgerechten worden per twee geserveerd en bij elke etappe is er keuze tussen een drietal aangepaste wijnen of bieren (6€-12,5€).
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge is een Michelinster kwijt. Na 16 jaar gaat het restaurant van twee naar één ster. Een donderslag bij heldere hemel voor vader en zoon Vanderhaeghe die in de keuken staan. Al laten ze het hoofd niet hangen en zijn ze eens zo hard gemotiveerd om door te gaan.
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2022 telt 3 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 23 met 2 sterren en 115 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
In totaal heeft ons land nu naast de twee driesterrenrestaurants 21 zaken met 2 sterren en 94 restaurants met één ster. Acht restaurants verliezen een ster, waaronder Posthoorn in Monnickendam, Soigné in Bussum en Vermeer in Amsterdam.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
Ik woon al meer dan 35 jaar in Kruishoutem, ik hou enorm van de glooiingen en van de rust. Het restaurant ligt op de eerste heuvel van de Vlaamse Ardennen, op twee minuten van de afrit van de autostrade.
Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Er is keuze uit 6 Amuses met een startprijs van 13 euro (Noordzeekrab, crème parmigiano hazelnoot en ziltige kruiden) tot 98 euro (Plateau Le Pristine) voor wie een prijzige start wenst te nemen, maar allemaal gerechten met vis of schaal-en schelpdieren.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.