Uit het onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland 2017, gedaan onder 17.000 volwassenen in de leeftijd van 18 tot 80 jaar, blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen geen condoom heeft gebruikt tijdens hun laatste onenightstand.
Bij een onenightstand gebruikt ruim 40% van de jongeren geen condoom. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 75% van de jongens en 66% van de meisjes zich niet te hebben laten testen op soa's.
Nog altijd 6% van de meisjes en 8 % van de jongens gebruikte niets. Met hun laatste sekspartner gebruiken 4 op de 5 jongeren altijd anticonceptie. Ruim driekwart gebruikt de pil, twee derde van de jongens en de helft van de meisjes gebruikt (ook) een condoom.
De helft van de Nederlandse jongeren heeft weleens onveilige seks. Jongens laten vaker bescherming achterwege dan meisjes. Eén op de negen jongens geeft aan dat te hebben gedaan omdat hij niet van voorbehoedsmiddelen houdt.
Condoomgebruik hoger bij jongens dan bij meisjes
Van de jongens van 12 tot en met 16 jaar die ooit geslachtsgemeenschap hebben gehad, gebruikte ruim 60% de laatste keer een condoom. Bij de meisjes was dat een lager percentage, namelijk 48%.
Condooms. Condooms beschermen nooit voor 100%. Maar als je ze op de goede manier gebruikt bieden ze een goede bescherming tegen soa's en zwangerschap.
De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken. De pil beschermt niet tegen geslachtziektes.
Bij ongeveer 1 op de 20 jongens en 1 op de 8 meiden gaan ze ook over personen van hetzelfde geslacht. Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn. Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks.
Laat je testen als je seks zonder condoom had
Doe dan een soa-test. Alleen door een test weet je of je wel of geen soa hebt. Een soa hoeft namelijk geen klachten te geven. Je kunt een test doen via je huisarts of de GGD.
De mate waarin mensen seksueel actief zijn, hangt onder meer samen met hun leeftijd. Onder 16- tot 25-jarigen was 56 procent seksueel actief. Onder 25- tot 45-jarigen was dat aandeel met 87 procent het hoogst.
Condoom bij eerste keer
Bij hun eerste keer gebruiken zeven op de tien jongeren een condoom, maar dat aantal neemt daarna snel af, blijkt uit Seks onder je 25e. De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat ze elkaar vertrouwen of dat het minder lekker is.
Alleen een condoom houdt een geslachtsziekte tegen. Het scala aan seksueel overdraagbare aandoeningen die je kunt oplopen door seks zonder condoom is breed net zoals bijbehorende gevolgen.
Geen fan van slikken? You're not the only one. Maar 30% van de vrouwen slikt de boel door nadat hij is klaargekomen.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Hopelijk lukt het meteen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Wat zegt de wet hierover? Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij.
Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld dwang, chantage, een groot leeftijdsverschil of een afhankelijkheidsrelatie, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling, of coach en speler.
Misselijkheid treedt meestal vanaf 6 tot 8 dagen na de conceptie op. Hoewel dit in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan je er op elk moment van de dag last van hebben. In het begin van de zwangerschap wordt een grote hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG geproduceerd.
Met een condoom heb je minder kans op een soa .De pil zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Wat kun je nog meer doen om niet zwanger te worden? Of je te beschermen tegen soa's?
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Gebruik geen glijmiddel op waterbasis, ook hier scheurt het condoom sneller van. Gebruik het condoom niet langer dan 30 minuten, pak even een nieuwe, wel zo fris (en veilig).
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
De merken Durex en Lelo zijn de duurste condooms. In de winkel kosten de meeste condooms van deze merken gemiddeld € 0,80 tot € 2,00 per condoom! Het Engelse merk Pasante heeft een vergelijkbaar assortiment als Durex. Zelfs uitgebreider, met meer keuze in maten condoms en latexvrije condooms.