Bij eigendomsvoorbehoud blijven goederen eigendom van de leverancier, totdat de afnemer alle facturen heeft betaald.Pas na het betalen van de volledige koopprijs is de klant eigenaar. Spreek je geen eigendomsvoorbehoud af dan is de klant eigenaar vanaf het moment van levering.
'Bij eigendomsvoorbehoud worden goederen geleverd, maar gaat de eigendom nog niet op de ontvanger over. Dat gebeurt pas als aan een aanvullende voorwaarde is voldaan. Indien en zolang niet aan de voorwaarde is voldaan, verkrijgt de ontvanger nog niet het eigendom.
Juridisch gezien is de bezitter diegene die een zaak of goed voor zichzelf houdt. De houder is diegene die een zaak of goed voor een ander houdt. De eigenaar is diegene die het rechtmatige eigendom over een zaak of goed heeft.
Art. 2279 oud BW stelt: "Met betrekking tot roerende goederen geldt het bezit als titel." Dit betekent bij beslag dat de gerechtsdeurwaarder bij zijn bezoek aan de woonplaats van de schuldenaar wettelijk mag vermoeden dat de schuldenaar eigenaar is van alle roerende goederen die zich ter plaatse bevinden.
Bij een levering onder eigendomsvoorbehoud wordt de afnemer pas eigenaar van het gekochte product wanneer de koopprijs is voldaan. Tot dat moment blijft de leverancier eigenaar en kan hij de geleverde producten terughalen wanneer zijn afnemer failleert.
Van zaaksvorming is sprake als iemand uit één of meerdere zaken een nieuwe zaak vormt. De eigenaar van de oorspronkelijke zaken wordt dan tevens eigenaar van de nieuwe zaak. Zaaksvorming is een belangrijke wijze waarop zaken kunnen ontstaan. Dit rechtfiguur is geregeld in artikel 5:16 BW.
Het eigendomsvoorbehoud gaat teniet als een ander door een originaire wijze van verkrijging – zoals natrekking, vermenging, zaaksvorming of derdenbescherming – de eigendom van de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaak verwerft.
Het juridisch eigendom van een woning is in handen van degene die volgens het kadaster eigenaar van de woning is. Het juridische eigendom van een woning gaat over wanneer deze bij de notaris is overgedragen en met de akte van levering (transportakte) is ingeschreven bij het Kadaster.
De eigendom van een onroerend goed bestaat in principe uit het vruchtgebruik en de blote eigendom, ook wel naakte eigendom genoemd. Ben je volle eigenaar van een onroerend goed, dan ben je dus zowel vruchtgebruiker als blote eigenaar.
Volle eigendom wordt ook wel onbezwaard eigendom genoemd. Dit is een eigendom dat niet belast is met enig recht, zoals bijvoorbeeld een hypotheek- of huurrecht.
Een bezitter is iemand die een goed voor zichzelf houdt (art. 3:107 lid 1 BW). De bezitter oefent over de zaak een zodanige macht uit, alsof hij eigenaar van die zaak is. In de meeste gevallen is de bezitter dan ook eigenaar.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
De eigendom is het meest uitstrekkende recht wat iemand op een zaak kan hebben. Een eigenaar mag zijn zaak (zonder toestemming) gebruiken, overdragen, vernietigen en nalaten aan erfgenamen. Zowel een natuurlijke persoon (mensen) als rechtspersonen (organisaties) kunnen een zaak in eigendom hebben.
Als iemand eigenaar is van een goed, kan hij dat goed altijd van iedereen terugeisen. Dit wordt ook wel revindicatie genoemd. Het recht van eigendomsvoorbehoud houdt in dat het eigendom van een goed dat aan een ander ter beschikking wordt gesteld, wordt voorbehouden totdat de verschuldigde prestatie is voldaan.
In dit arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat de verkrijger onder eigendomsvoorbehoud reeds voordat betaling heeft plaatsgevonden een voorwaardelijk eigendomsrecht heeft waarover hij kan beschikken: hij kan het vervreemden en hij kan er een beperkt recht op vestigen.
Als je een eigendomsvoorbehoud wilt uitoefenen of als je denkt dat het nuttig zou zijn in jouw sector dan moet het in de algemene voorwaarden staan. En dan moeten de algemene voorwaarden gekend zijn door de klant bij het eerste contact.
Zowel vruchtgebruiker als blote eigenaar kan verkopen wat hij resp.aan rechten heeft. De blote eigenaar kan zijn eigendom verkopen, maar zonder dat hierdoor de rechten van de vruchtgebruiker kunnen verminderd worden.
De vruchtgebruiker moet alle periodieke lasten van het bezwaarde goed dragen die verband houden met het gebruik en het genot ervan. Voorbeelden hiervan zijn: directe belastingen m.b.t. het goed, onroerende voorheffing, leegstandsheffingen, gewone kosten tot onderhoud, canonverplichting of kosten van borgstelling.
Een vruchtgebruiker betaalt erfbelasting over de waarde van het vruchtgebruik.De eigenaar van het goed moet ook belasting betalen, namelijk het overige deel hiervan. De waarde van het vruchtgebruik mag van hiervan worden afgetrokken.
Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen. Als u wilt weten wat er is vastgelegd in de akte van levering van een bepaalde woning, kunt u een kopie opvragen.
Eigendom (juridische eigendom) is het meest verstrekkende recht dat men op een zaak kan hebben. Het is het recht om over een zaak (stuk grond, voorwerp, hoeveelheid geld enz.) naar eigen goeddunken te beschikken.
Wilt u mede-eigenaar worden van het huis van uw ouders dan kan dat. Uiteraard is het verplicht om met zijn allen daar ingeschreven te staan en te gaan inwonen op dat adres.
Zekerheidsrechten zijn o.a. pand- en hypotheekrecht, borgstelling, bankgarantie en hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook beslag leggen geeft een vorm van zekerheid. Hieronder bespreken we drie andere belangrijke zekerheidsrechten: eigendomsvoorbehoud, het recht van reclame en het retentierecht.
Naar Nederlands recht vervalt het eigendomsvoorbehoud als de koper het geleverde goed heeft verwerkt tot een nieuw goed. [1] Een zogenaamd 'verlengd eigendomsvoorbehoud', waarbij de verkoper óók eigenaar van de zaken blijft als deze worden verwerkt tot een nieuwe zaak, is niet mogelijk.
De eigendomsoverdracht is het overgaan van de eigendom van een goed naar een ander. Onder omstandigheden is er dan ook overdrachtsbelasting bij betrokken. Voor de eigendomsoverdracht van registergoederen, zoals huizen en grond, moet je naar de notaris. Die maakt voor jou de leveringsakte.