Vaak wordt hoofdpijn veroorzaakt door levensstijl of omgevingsfactoren, zoals stress, weersveranderingen, cafeïnegebruik of slaapgebrek. Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot constante hoofdpijn. Dit wordt hoofdpijn door medicijngebruik of rebound hoofdpijn genoemd.
Wanneer je veel hoofdpijn hebt en dit je in je dagelijks leven belemmert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Soms kan je zelf iets tegen hoofdpijn doen, zoals goed rusten, je spieren ontspannen of voldoende water drinken.
Bel op werkdagen uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u klopt:U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet minder.
Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen. Uw apotheker kan u adviseren bij de keuze van de juiste pijnstiller.
Mogelijke oorzaken hoofdpijn
Wakker worden met hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door een slechte nachtrust. Denk hierbij aan slapeloosheid, snurken, te weinig slaap, te veel slaap, stress of 's nachts zonder reden wakker worden. Biochemie kan ook een rol spelen.
De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
De belangrijkste symptomen van een hersentumor zijn:aanhoudende hoofdpijn. verandering in verstandelijk vermogen en gedrag. uitvalsverschijnselen.
Sommige mensen hebben er enkele dagen per maand last van, anderen elke dag. Spanningshoofdpijn komt vooral bij volwassenen voor, maar ook kinderen kunnen spanningshoofdpijn hebben.
Hoofdpijn vanuit de nek. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan.
Het lastige van hoofdpijn achter het oog is dat het verschillende oorzaken kan hebben. De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn achter het oog zijn een te hoge spanning van de oogspieren, migraine, griep of een voorhoofdholteontsteking, maar er bestaan ook andere oorzaken voor deze vorm van hoofdpijn.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Er zijn vijf veel voorkomende soorten hoofdpijn. Vier daarvan staan beschreven in de NHG-richtlijnen voor huisartsen. Dit zijn spanningshoofdpijn, migraine, medicamenteuze hoofdpijn en clusterhoofdpijn. Als fysiotherapeut zien we daarbij ook nog cervicogene hoofdpijn.
Hoofdpijn (soms zeer hevig) of een drukkend gevoel in je neus, op je voorhoofd en achter je ogen. Deze pijn wordt meestal erger als je voorover bukt. Groengeel snot. In het slijm kunnen sporen van bloed en pus zitten.
Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Een andere term voor clusterhoofdpijn is neuralgie van Horton. Clusterhoofdpijn staat ook bekend als 'suicide headache' (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de bijna ondraaglijke pijn. Clusterhoofdpijn komt in aanvallen.
Anders dan u denkt. Veel mensen denken dat hoofdpijn een teken is van een hersentumor. Niets is minder waar. Hoofdpijn komt veel voor (50 tot 80 procent van alle Nederlanders), maar wordt gevoeld in de buitenkant van het hoofd: de schedel, vliezen, spieren en bloedvaten.
Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd. De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen.
Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig. Soms kunt u zelf iets doen aan de oorzaak. Bij veel hoofdpijn kunt u af en toe een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Bel uw huisarts voor een afspraak als u vaak hoofdpijn heeft.
Bel uw huisarts voor een afspraak als één of meer van de volgende dingen van toepassing zijn op uw situatie: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet ...
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.
Ongeveer 20% van de ogenschijnlijk gezonde mensen boven de zestig jaar, heeft ooit een 'stil', onopgemerkt herseninfarct gehad. Zo'n stil onopgemerkt herseninfarct heet een SCI. SCI staat voor silent cerebral infarctions.