Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.
Het komt neer op. De levensduur van een harde schijf is niet absoluut. HDD's gaan in theorie 3 tot 5 jaar mee, terwijl een SSD 10 jaar meegaat. Maar nogmaals, deze cijfers worden rechtstreeks bepaald door de bouwkwaliteit, gebruiksperioden en de bedrijfsomstandigheden voor de schijven.
Terwijl normale HDD's in theorie voor eeuwig meegaan (in werkelijkheid max. 10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is.
De lekstroom is sterk afhankelijk van de temperatuur: een SSD in een koele ruimte zal zijn data aanzienlijk langer vasthouden dan in een warme ruimte. berichten van 6 tot 12 maanden als de SSD geen power krijgt. Kortom: zo lang je SSD in een PC zit die regelmatig wordt gebruikt, is er niets aan de hand.
In plaats van een draaischijf maakt een interne SSD gebruik van elektrische ladingen. Hierdoor zijn SSD's vele malen kleiner, beter bestand tegen schokken en schade en tot wel 4 keer sneller dan een HDD. Dit zorgt onder andere voor een langere levensduur, ook wanneer je de laptop laat vallen.
Nadelen van SSD's:
Hogere kosten: SSD's zijn aanzienlijk duurder dan harde schijven. Dit kan het moeilijker maken om een groot aantal schijven aan te schaffen wanneer er veel opslagcapaciteit nodig is. Beperkte capaciteit: SSD's hebben doorgaans een lagere opslagcapaciteit dan harde schijven.
Nadelen SSD
De prijs is en blijft nog altijd een nadeel. De prijs per gigabyte is hoger dan die van een ouderwetse HDD. Het tweede nadeel: SSD's bieden minder opslagruimte. De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag.
Nee, dit is niet nodig. Wij raden dit zelfs af, omdat dit zorgt voor een verkorte levensduur van de SSD. Heb je nog vragen?
Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen.
2-ssd's is dat ze in tegenstelling tot 2,5”-schijven geen voeding- of SATA-kabels nodig hebben. Op sommige moederborden worden een of twee SATA-poorten uitgeschakeld bij gebruik van een M.
De levensduur van USB-sticks en SD-kaarten bedraagt gemiddeld ca.10 tot 30 jaar. Gegevensdragers die alleen worden gebruikt voor het archiveren van digitale afbeeldingen gaan veel langer mee. Hoe minder de data op de stick worden overschreven, hoe langer de stick meegaat.
Een crashende SSD-schijf kan flinke gevolgen hebben voor je computer. Niet alleen kun je gegevens kwijtraken, maar ook je gehele besturingssysteem kan na zo'n crash verdwijnen. Je moet dan een nieuwe SSD plaatsen en alles helemaal opnieuw installeren.
SSD's die in computers moeten dienen, gebruiken hoogpresterende componenten. Die worden voor hogere prijzen verkocht dan de onderdelen in USB-sticks en geheugenkaartjes. Bovendien vragen SSD's een complex assemblageproces, zodat alle onderdelen goed kunnen samenwerken.
Ten opzichte van de externe harddisk is een ssd véél sneller, compacter en bovendien een stuk robuuster. In vergelijking met een usb-stick mag een externe ssd dan wel iets meer ruimte innemen, maar zowel op prestaties (praktisch altijd) als prijs (vooral bij grotere capaciteiten) wint de ssd.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Er is eigenlijk geen harde grens. Fabrikanten gebruiken de MWI dus maximaal aantal write cycles enkel om zich te conformeren aan de JEDEC-standaard, die zegt dat een consumenten SSD minimaal 12 maanden retentie moet hebben. Als je je SSD nieuw koopt, is je retentie nog veel hoger: tussen 10 en 100 jaar.
De SSD zorgt voor de beste resultaten in een omgeving met een temperatuur die ligt tussen 0-75 graden Celsius. Voor een kortere tijd kun je de SSD wel gebruiken in een omgeving met een temperatuur tot -30 graden Celsius.
De SSD-schijf is niet geformatteerd.
SSD-schijven zijn erg populair op verschillende platforms zoals Windows, Mac, Linux, enz. U moet het echter formatteren naar een ander bestandssysteem, zoals NTFS, HFS+, Ext3, Ext4, enz., zodat het compatibel kan zijn met de systeem dat u gebruikt.
Het plaatsen van een SSD gaat over het algemeen hetzelfde als bij een gewone harde schijf. De meeste exemplaren die u kunt kopen, gebruiken dezelfde aansluitingen. U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw behuizing.
Het is verleidelijk om een SSD helemaal vol te zetten, maar je moet wat ruimte vrij laten op je SSD - je moet voor de beste prestaties beter niet meer dan 75 procent van de capaciteit van de schijf gebruiken.
Defragmentatie helpt de harde schijf om de bestanden sneller te vinden omdat ze op 1 plek staan waardoor bestanden sneller uitgelezen kunnen worden. Hierdoor werkt de computer sneller, wat het uiteindelijke doel is van defragmenteren.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
Je kunt de snelheid van je ssd testen met gratis tools zoals CrystalDiskMark. Gaat de ssd na enkele maanden of jaren langzamer schrijven, dan moet je controleren of het trim-commando geactiveerd is.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Een 240 GB SSD biedt voldoende ruimte voor het besturingssysteem, diverse programma's, een aantal games of veel bestanden.