Ja hoor, dat kan heel goed, en het is nog lekker ook omdat hier al een zoetzuur smaakje aanzit. Niet alleen de azijn is een goed conserveermiddel, maar als inmaakster van augurken weet ik ook dat er best veel suiker in gaat. Dit in combinatie met de azijn kan het heel lang bewaard en gebruikt worden.
Om aan de veilige kant te blijven, raden we niet aan om het meer dan één keer te hergebruiken , hoewel sommigen zeggen dat je het veilig 2 of 3 keer kunt hergebruiken. Let nogmaals op veranderingen in de helderheid van de pekel. BONUS! Koelkast augurken zijn niet de enige toepassing voor augurkensap.
Er wordt een reflex opgewekt in de hersenen via de zenuwen. Daardoor gaan de spieren even relaxen. Het is eigenlijk een soort noodoplossing van het lichaam om te reageren op het zuur." Volgens onderzoek zou het drinken van augurkensap krampen 40% sneller doen stoppen dan gewoon water.
Gebruik het sap van augurken in je sauzen en marinades
Door het lichte zuurtje (en het zout) wordt je vlees namelijk heel lekker mals. Omdat het niet alleen zuur is, maar ook een beetje zoet krijgt je vlees of vis (!) bovendien vast een lekkere smaak.
Gooi de overgebleven vloeistof van ingelegde rode uien niet weg ð§ Verwarm het op het fornuis tot het kookt, giet het dan over gesneden rode uien . Laat afkoelen en je hebt gloednieuwe ingelegde rode uien!
Hoe lang is augurkensap houdbaar? Geopende augurkensap moet doorgaans binnen drie maanden worden geconsumeerd als het goed in de koelkast wordt bewaard. Ongeopende augurkensap kan, als het goed wordt bewaard, tot wel twee jaar goed blijven vanwege het hoge azijngehalte, dat als een natuurlijk conserveermiddel fungeert.
Vers gepekelde of gefermenteerde groentjes die je in de koelafdeling haalt of snel zelf maakt voor bijvoorbeeld een slaatje? Die gaan de koelkast in. Ook geopende bokalen horen daar thuis. Die aangebroken pot augurken in de koelkast blijft tot twee jaar perfect eetbaar als je hem telkens opnieuw goed afsluit.
Hier zijn een paar eenvoudige manieren om augurkensap te gebruiken:
Vervang augurkensap in marinades, dressings en sauzen voor een subtiele zoute smaak . Gebruik augurkensap om vlees of groenten te kruiden voor het koken, maar om de probiotische voordelen te behouden, bestrijk het na het koken. Voeg augurkensap toe aan soepen en stoofschotels voor extra smaak.
Augurken bevatten relatief weinig calorieën en daarom lijkt het alsof je er oneindig veel van kan eten. Het is een gezonder tussendoortje dan vele andere opties. Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling.
Gebruik het om vlees te pekelen
McGregor gebruikt vaak augurkensap om gevogelte zoals kippendijen of kalkoenfilets te pekelen .
Dit onderzoek liet zien dat de intensiteit van spierkrampen afnam bij de leverpatiënten die driemaal daags een lepel augurkensap namen. Of het helpt tegen spierkrampen bij gezonde sporters, toont deze studie niet aan. Kramp heeft gelukkig zelden gevolgen op lange termijn, maar is natuurlijk wel heel hinderlijk. '
In je darmen leven allerlei soorten bacteriën, waarvan een deel heel nuttig is voor je spijsvertering. Deze zogenaamde goede bacteriën zitten ook in gefermenteerd voedsel. Deze bacteriesoort kan je maagzuur overleven. Met gefermenteerde augurk kun je daarom je darmflora dus helpen aan goede bacteriën.
De oorzaak van kramp is vaak een te zware belasting van de spieren of een te snelle afkoeling, bijvoorbeeld tijdens of na het sporten. Ook een tekort aan magnesium, calcium of glucose veroorzaakt kramp, hetgeen vaak de oorzaak van kramp is bij zwangere vrouwen.
Je kunt plukvloeistof meestal één keer hergebruiken . Omdat het de aard van het inmaken is om water uit voedsel te halen, is het na twee keer gebruiken meestal te verdund om zijn werk te doen. Je zou het waarschijnlijk kunnen verminderen door het een tijdje te laten sudderen, maar op dat punt kun je net zo goed verse kruiden gebruiken.
Om andere dingen in te maken
Als je groenten hebt die goed ingemaakt kunnen worden, zoals uien, knoflook, wortels of sperziebonen, gooi ze dan in de pot met overgebleven augurkensap en kijk wat er gebeurt. Ze zijn een mooie toevoeging aan een charcuterieschotel of Blood Mary.
Elke blootgestelde augurk of pekel wordt een broedplaats voor de slechte microben, die zich kunnen verspreiden en de hele partij kunnen bederven. Te warm... te koud... precies goed...
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!) en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Zijn augurken goed voor gewichtsverlies? Augurken zijn niet per se een superfood dat je helpt om af te vallen . "Geen enkel voedingsmiddel zal je laten afvallen," benadrukt Peart. Maar als je op zoek bent naar een caloriearme snack, dan komen augurken wel in aanmerking, ervan uitgaande dat je gezondheid het toelaat.
Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en augurken en zure fruitsoorten zijn ook ondersteunend.
Opnieuw inmaken
Overgebleven augurkensap is meestal vol van smaak en bevat alle smaakstoffen die in de originele pot zijn gebruikt . De gerecyclede augurkensap biedt de mogelijkheid om groenteresten tot een week te bewaren, ze knapperig te maken en ze een nieuw leven te geven.
Er kunnen dan verschillende maag- en darmproblemen ontstaan, zoals winderigheid en diarree. Daarnaast zit er in augurken in een pot vaak veel zout. Hierdoor krijg je te veel zout binnen als je veel augurken eet. Te veel zout binnenkrijgen is slecht.
Composteren: Augurkensap kan worden toegevoegd aan uw composthoop . De zure aard helpt bij het afbreken van organisch materiaal. Gebruik het echter spaarzaam om te voorkomen dat de zuurtegraad van uw compost te veel toeneemt. Onkruidverdelger: De azijn in augurkensap maakt het een effectieve natuurlijke onkruidverdelger.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Als het heel zacht en papperig aanvoelt, of de textuur is anders dan normaal , dan zijn ze absoluut niet veilig om te eten. Als je ooit onzeker bent of als je het gevoel hebt dat je augurken bedorven zijn, is het altijd beter om voorzichtig te zijn. Vergeet niet om voedselvergiftiging te voorkomen: gooi ze weg als je twijfelt.