Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten.
De laatste fase van de voedselketen is consumptie. In deze fase wordt het voedsel gegeten (hopelijk). Er zijn veel redenen waarom voedsel thuis wordt verspild, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die we kunnen doen om dit te voorkomen.
Uit ramingen blijkt dat er in de EU jaarlijks 88 miljoen ton voedselafval wordt gegenereerd. Dit komt overeen met 173 kg per persoon.
Berekeningen van The Boston Consulting Group (BCG) tonen aan dat in 2018 wereldwijd voor ruim $1,2 biljoen aan voedsel wordt verspild, wat overeenkomt met zo'n 1,6 miljard ton – lees: 1,6 biljoen kilogram – aan eten en drinken dat uiteindelijk moet worden weggegooid.
Hoeveel verdwijnt er in de afvalbak? Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
Dat betekent dat consumenten een aandeel hebben van zo'n 23 tot 32% van de totale verspilling in de keten. Daarmee is de consument de grootste verspiller in de hele keten. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren.
De langste, bekende voedselketen is gebaseerd op fytoplankton als producent, en telt 10 niveaus.
De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilo eten weg.
Met name brood en zuivel verdwijnt vaak in de prullenbak. Zonde, want door op maat in te kopen, slim te bewaren en te koken met restjes, kun je veel eten van de vuilnisbelt redden. Wil jij minder voedsel verspillen? Schakel de Verspillingsvrije coach in!
Voedselverspilling is een groot probleem: wereldwijd wordt er namelijk 1,3 miljard ton voedsel per jaar weg gegooid. Dit is maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel (FAO, 2011).
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
Uit een onderzoek het Voedingscentrum blijkt dat meer dan de helft van Nederland het verschil tussen deze twee houdbaarheidstermen niet kent. Jaarlijks verspillen we per persoon 34 kilo per jaar. Dat is zonde en vooral onnodig.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.
Melk: 90% van de melkverspilling in het VK wordt door huishoudens veroorzaakt, met 290.000 ton afval per jaar. Dit is meer dan 230 miljoen liter melk in het hele land of 8,7 liter per huishouden (WRAP, 2018).
Bananen worden van al het fruit, het allermeest verspild.
Niet alleen bij de teelt, maar ook bij aankomst in de havens wordt en in de supermarkt belanden miljarden bananen in de prullenbak (50 miljard kilo om precies te zijn).
In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.