Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een BMI van minimaal 40 hebben, of boven de 35 in combinatie met (een) ziekte(n) die gerelateerd is aan je obesitas. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten.
Elke kilo die u afvalt verlaagt het operatierisico. Als uw BMI hoger is dan 60 of als uw gewicht meer dan 200 kilo gelden er andere regels. We zullen u vragen 10% van het overgewicht af te vallen, dit om het operatierisico te verlagen.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
Vraag een verwijzing van je huisarts of specialist.
Dan hebt u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Als de huisarts of specialist u verwijst, ontvangen wij hiervan een melding in ZorgDomein of een verwijsbrief. Wanneer dit bij ons binnen is, wordt er telefonisch contact opgenomen.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Tijdens de operatie wordt gas in de buik geblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waardoor na de operatie pijn in de schouders kan ontstaan. Deze pijn trekt vanzelf weg. Het is belangrijk om te bewegen / lopen om de pijn sneller te laten verdwijnen.
Lichamelijke activiteiten. Til de eerste twee weken niet te zwaar. Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Voor mensen die kampen met overgewicht kan de Elipse maagballon een effectieve oplossing zijn. Hilde Krayczyrski (arts) “Nieuw aan deze unieke methode is dat de maagballon onder begeleiding zelf kan worden ingenomen. Deze behandeling is zonder verdoving en duurt maximaal 20 minuten.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
De Nederlandse Obesitas Kliniek kent in principe geen wachttijd.
Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen: BMI 30 tot 35 is klasse 1, BMI 35 tot 40 is klasse 2 en BMI 40 of hoger is klasse 3.
Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie. Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken. Na een gastric bypass kan men gemiddeld tot maximaal 70% van het overgewicht kwijtraken.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Wat ook meespeelt: doordat je lijf zich heeft aangepast aan te weinig brandstof (spaarstand), kun je al van maar weinig eten toch dikker worden, of niet afvallen. Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass.
Tijdens de gastric bypass operatie wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). Hierdoor kan er minder gegeten worden. Bij een gastric bypass wordt uw maag definitief verkleind. Een deel van uw dunne darm wordt uitgeschakeld.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Hoe lang moet ik vrij nemen na mijn operatie om te herstellen? Het herstel na de operatie is persoonsgebonden en van de operatiemethoden afhankelijk. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken, voordat u bent hersteld.