U bent hoofdhuurder als alleen uw naam op het contract staat. Als uw naam niet op het contract staat, bent u door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch medehuurder. Als u beiden op het huurcontract staat, dan bent u allebei 'contractuele medehuurder'.
Wat is een hoofdhuurder? De hoofdhuurder is de persoon of organisatie die als huurder op de huurovereenkomst staat. Dat kunnen dus ook meerdere hoofdhuurders zijn. De hoofdhuurder is verplicht de huur te betalen en is ook aansprakelijk voor de andere verplichtingen in de huurovereenkomst.
Het huurcontract staat op 1 naam
De persoon die als huurder in het huurcontract staat, mag in de huurwoning blijven wonen. De andere partner heeft geen recht op de woning.
De hoofdhuurder staat op de huurovereenkomst, maar de medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten. U bent samen aansprakelijk voor eventuele huurschuld. En u deelt de verantwoordelijkheid voor aangebrachte veranderingen of schade aan de woning.
De naam van de eigenaar staat vaak wel in het huurcontract vermeld. Als dat niet zo is, of als het pand van eigenaar is gewisseld door een verkoop, kun je er via de website van het Kadaster achterkomen wie de huidige eigenaar is.
Je kan in een huurovereenkomst twee huurders opnemen als formeel huurder. Dus een huurcontract op twee namen is mogelijk. Dit kan alleen met toestemming van de verhuurder. Die moet instemmen met het opnemen van twee personen in de overeenkomst.
Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben. Dit is in het geval van gehuwden, geregistreerde partners of medehuurderschap.
Als de hoofdhuurder overlijdt, dan wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder.
Hoe kan de hoofdverhuurder de onderhuurder uit huis zetten? Mogelijk wil de verhuurder de onderhuurder uit huis zetten, nadat de hoofdhuur is beëindigd. De wet biedt aan de verhuurder de mogelijkheid om de hem opgedrongen onderhuur te beëindigen. Het procesinitiatief ligt bij de verhuurder.
Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt u automatisch medehuurder wanneer u op hetzelfde adres woont. Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan uw partner een verzoek doen bij de verhuurder om u medehuurder te maken.
Een hoofdbewoner is een meerderjarige bewoner die (mede)eigenaar is van de woning.
U kunt via MijnOverheid.nl controleren met welke gegevens u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont u in het buitenland en lukt het niet online? Dan kan het ook via een gemeente met een RNI-loket.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.
Als een echtpaar een woning huurt, sluit meestal een van de echtgenoten de huurovereenkomst. Met echtgenoot wordt ook geregistreerd partner bedoeld. Volgens de wet is de andere echtgenoot medehuurder, zolang deze in de woning woont. Dat geldt ook als het huwelijk is gesloten na het ingaan van de huurovereenkomst.
' U vraagt zich zelfs af of u de huurwoning niet kunt nalaten aan een van uw kinderen. De regel is dat een kind uw huurwoning niet kan overnemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een kind huurder blijven. Om te beginnen moet hij dan al in dit huurhuis wonen als u overlijdt.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
De geldverstrekker voor je nieuwe woning doet in de meeste gevallen een kadastercheck en zal zien dat je nog een ander huis hebt. Als je aangeeft dat je deze gaat verhuren dan zijn er banken die zullen eisen dat je daarvoor toestemming hebt van de bank waar je een hypotheek hebt lopen.
Ja, in de meeste gevallen wel. Uw naam staat namelijk op de huurovereenkomst. U moet het laten weten aan de verhuurder dat uw partner uit de woning weggaat. Let op!
Een meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) mag in de huurwoning van de overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen.
De woning moet voor het eind van de huurovereenkomst worden leeggehaald. Dat is dus uiterlijk aan het eind van de tweede maand na het overlijden. Wat kost het leeghalen van een huurwoning? Dat ligt onder andere aan de staat en grootte van de woning en aan hoeveel je erfgenamen zelf willen of kunnen doen.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
De registratie van de huurovereenkomst is de taak van de verhuurder. En dat geldt voor elke overeenkomst voor een hoofdverblijfplaats en woning. Bij een handelshuurovereenkomst zijn zowel huurder als eigenaar verantwoordelijk voor de registratie.
Een huurcontract kan op één naam staan of op naam van meerdere personen. Door relatiebreuk wilt u de naam van het huurcontract veranderen. Een naamswijziging kan alleen als beide partners gelijke rechten hebben. Dit geldt dus voor gehuwden, geregistreerd partners en contracten met meerdere huurders.
Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had. De verhuurder heeft ook geen zeggenschap over wie mag blijven en wie niet.