Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Een ontstoken tong verandert van kleur, tintelt, of zorgt voor pijn bij het slikken. Een tongontsteking kan veroorzaakt worden door een wondje, een schimmel- of virusinfectie, bloedarmoede, roken of een allergische reactie. Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel.
Het beslag van de tong kan dik, dun, plakkerig, wit, grijs of geel zijn. Een dun laagje wit beslag is normaal. Een dik wit beslag kan betekenen dat er Kou het lichaam is binnengedrongen (verkoudheid) en geel beslag betekent dat er (plaatselijk) in het lichaam te veel Warmte is.
Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig. Deze witte laag, die van de tong kan worden geschraapt, wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van bacteriën.
De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong. Aan de onderkant zie je twee grote aders, deze zijn bij een gezonde tong goed zichtbaar maar niet paars of opgezwollen. Echter zijn er ook andere kleuren die je tong kan hebben.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult.Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Een witte aanslag op de tong. Dit kan horen bij veel verschillende aandoeningen. Het wordt ook wel een wit beslag genoemd. Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie.
Er zijn meerdere redenen waarom je tong er wit uit kan zien. In de meeste gevallen is een witte tong onschadelijk en wordt het vooral veroorzaakt door een slecht gebitsverzorging. Deze aandoening kan echter ook worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen, zoals hiv, hypothyreoïdie en spruw.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies. Deze geven zelden klachten.
Als u uw mondhygiëne niet op orde heeft, krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. Andere oorzaken van een geelwitte tong kunnen zijn: roken en veel koffie en thee drinken, spoelen met (bepaalde soorten) mondwater, medicijngebruik en uitdroging door bijvoorbeeld weinig drinken.
Een geribbeld gehemelte fungeert als een soort antislipmat. Samen met je tong en de aanspanning van je wang tijdens het eten, zorgt het geribbelde gehemelte ervoor dat een brok eten niet per ongeluk je slokdarm inschiet.
Verkeerde tongpositie in rust en bij slikken
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond.Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Oorzaken van een droge mond
bestraling van het hoofd/halsgebied; syndroom van Sjögren, auto-immuunaandoening die speekselklieren aantast; ziekten zoals suikerziekte, reuma, nierziekten of hormonale stoornissen; stress en depressie.
Bij tongkanker zit er kanker in of op de tong. Bij kanker gaat het om een kwaadaardige tumor. Tongkanker is een vorm van hoofd-halskanker. Een tumor in de tong kan op verschillende plekken zitten.
Er bestaan veel verschillende oorzaken van een brandende tong. Van een slechte mondhygiëne tot aan auto-immuun aandoeningen, zoals systeemziekten. Indien je zo'n ziekte hebt, is het belangrijk om dit altijd bij de controle aan jouw tandarts of mondhygiënist te melden.
Naast een lage weerstand kunnen de volgende oorzaken ook zorgen voor aanslag op de tong: Een ruwe structuur van je tong. Hierbij geldt dat hoe ruwer de tong, hoe meer kans op bacteriegroei en een witte aanslag op je tong. Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggende ziekte als diabetes of het syndroom van Sjögren. Bij deze laatste aandoening zijn de speekselklieren chronisch ontstoken, waardoor zij niet goed functioneren. Ook psychische klachten als stress of een angststoornis kunnen voor een droge tong zorgen.
Oorzaken en symptomen
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
De smaakpapillen aan de voorkant van de tong zijn klein. Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.