30 dB: Tikkende klok of een fluisterend gesprek. 50 dB: Regen. 60 dB : Een gesprek op normaal volume.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel.
Geluidsoverlast en tijden
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Een richtlijn geeft zoals de naam het zegt een richting en is dus niet wettelijk verplicht. In Europa is er een consensus dat nachtlawaai (Lnight) best onder 55 dB blijft en dat de gemiddelde waarde over een jaar (Lden) ongeveer 50dB bedraagt, zodat de bevolking wordt beschermd tegen ernstige gezondheidseffecten.
De goedkope modellen produceren doorgaans tussen de 40 en 65 decibel (dB) op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter. Sommige vooral duurdere modellen komen echter wat betreft de geluidsproductie dicht bij een split systeem. Zo zijn er al monoblock airco's die tussen de 26 en 44 dB produceren.
Om je een idee te geven hoeveel geluid huishoudelijke apparaten uitstoten: een hogedrukreiniger stoot geluid af van zo'n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB. Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.
Een stille koelkast maakt 38 dB of minder geluid.Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een volume van 39 dB of 40 dB.Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of hoger.
Stil: 71 of 72 decibel
Je hoort het centrifugeren meer dan bij een extra stille wasmachine.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
"Decibel X" is een van de weinige geluidsmeter-apps op de markt die zeer betrouwbare, voorgekalibreerde metingen uitvoert en frequentiegewichten ondersteunt: ITU-R 468, A en C. Hij maakt van uw telefoon een professionele geluidsmeter, die precies het geluidsdrukniveau (SPL) om u heen meet.
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
50 dB(A) in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur; 45 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 40 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, zoals gemeten aan de buitengevel, zijn overdag tussen de 50 en 70 decibel, 's avonds tussen de 45 en 65 decibel en 's nachts tussen de 40 en 60 decibel. Het geluid mag wel eens pieken, maar het gemiddelde moet onder de limiet blijven.
Ook wetenschappers classificeren geluiden vanaf deze drempel als 'lawaai'. Tijdens het televisiekijken aan een normaal volume (70 decibel) wordt deze grens dus niet overschreden, maar een voorbijrijdende vrachtwagen (90 decibel) of de toeter van een wagen (110 decibel) zitten hier al aanzienlijk boven.
Leefgeluiden zijn normale geluiden van bewoners die buren toch vervelend kunnen vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: Lopende, rennende, spelende of springende kinderen.Geluid van de douche of het toilet.
Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij het niet horen. Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar dat is te pijnlijk voor onze oren. Bij geluiden boven de 100 dB neemt de kans op blijvende gehoorschade sterk toe.
Concerten en evenementen moeten volgens dit convenant een gemiddeld geluidsniveau van maximaal 103 decibel aanhouden. Dat gemiddelde wordt gemeten gedurende een kwartier, op een hoogte van twee meter bij de mengtafel.
Frequentieafhankelijkheid. De gehoordrempel is sterk afhankelijk van de frequentie van het geluid en vertoont bij personen zonder gehoorschade of presbyacusis een minimum tussen 1000 Hz en 5000 Hz. Rond een frequentie van 4000 Hz horen mensen het beste. De gehoordrempel bedraagt daar ongeveer −5 dB.