Arla Pro skyr is een yoghurt IJslandse stijl, gemaakt volgens 1000 jaar oud recept. Arla Pro skyr is van nature rijk aan eiwit, bevat 0.2% vet en heeft een zuivere, frisse en volromige smaak. Na opkloppen bereik je tot wel 30% meer volume. Deze stand blijft behouden in de koeling tot wel 2 dagen.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Kun je Ísey Skyr invriezen? Als je Ísey Skyr invriest, zal de fijne textuur verloren gaan en zal een gedeelte van de wei-eiwitten zich scheiden van de skyr-massa. Toch kun je het product veilig consumeren. Zorg ervoor dat je het product in de koelkast laat ontdooien.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Je kunt als vuistregel aanhouden dat kwark in de koelkast vijf tot zeven dagen houdbaar is na openen – als de THT-datum niet is verstreken.
Geopend product. Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken betekent dat niet direct dat de mayonaise niet meer te eten is. Als je niks afwijkends proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon eten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan.Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt.Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Op zuivelproducten staat een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum. Tot en met die datum heeft het product een optimale kwaliteit. Dit betekent niet dat je het ná die datum direct moet weggooien. Mits koel bewaard is melk en yoghurt vaak nog goed, ook als de THT-datum is verlopen.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
Melkzuur ontstaat door fermentatie.Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur.
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Over het algemeen wordt skyr beschouwd als een gezond voedingsmiddel vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten en het relatief lage vetgehalte. Het is ook een goede bron van calcium en andere belangrijke voedingsstoffen. Maar net als bij elk voedingsmiddel, hangt het af van hoeveel je ervan consumeert.