Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Wat is een verstuiking? In tegenstelling tot een kneuzing heeft een verstuiking juist een inwendige oorzaak en kan het alleen ontstaan bij een gewricht. Door een verkeerde beweging met dit gewricht, zoals een pols, knie of enkel, worden de gewrichtsbanden of spieren overrekt en raken hierdoor beschadigd.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Anderzijds kan er een pathologie van het bot aanwezig zijn (bijvoorbeeld bij osteoporose of botmetastase), waardoor het bot zo broos wordt dat het breekt onder invloed van normale krachten zoals wandelen of rechtopstaan (pathologische fractuur). Een barst wordt technisch gezien als een breuk.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken. Daarna kunt u de kracht en de druk op uw schouder gaan uitbreiden. Ook de beweeglijkheid van uw schouder kan dan pas verder worden uitgebreid.
Dit is een soort mitella. Deze greenstick breuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel een twijgbreukje genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje. We behandelen deze breuk met softcast (zacht gips) en een sling.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Beschadigen deze weefsels dan komt er door kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrij. Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn. Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Bij patiënten die met een kneuzing of verrekking op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, kan de arts het best eerst kiezen voor paracetamol. Het blijkt net zo goed te werken als de ontstekingsremmende pijnstiller diclofenac of een combinatie van de twee.
Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing.
De symptomen van een verstuiking zijn als volgt: Het verstuikte lichaamsdeel doet pijn, wordt blauw en zwelt op. Meestal gaat het strekken of buigen van het gewricht moeizaam. De pijn kan heel hevig zijn, maar dat hoeft niet.
Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
Hoe kan je het herkennen? Je voelt een scherpe pijn, meestal aan je buitenenkel of op je voet. Je enkel zwelt op en kan blauw verkleuren. Je kan doorgaans nog op je voet steunen, maar je kan hem niet meer afrollen.
Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden.
Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Wanneer een bot gebroken is, wordt dat ook wel fractuur genoemd Een fractuur kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.