Hormonen. Als je ongesteld bent, heb je dus een laag gehalte van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam. En laat het hormoon progesteron nou net óók zorgen voor een goede nachtrust. Voilà, de oorzaak van je vermoeidheid!
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Dit zijn allemaal oorzaken die voor jou niet direct voor de hand zullen liggen, maar er wel voor kunnen zorgen dat je moe bent.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Het dalen van oestrogeen blijkt effect te kunnen hebben op je energieniveau. Het dalen van progesteron kan je nachtrust ernstig verstoren en bovendien blijkt dit hormoon ook nervositeit te kunnen veroorzaken, wat ook weer energie kost. Ook het bloedverlies tijdens de menstruatie kan vermoeidheid veroorzaken.
Heb je altijd kringen onder de ogen en een gebrek aan energie? Dan heb je slaap nodig of heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten. Door goed te slapen, en ook soms iets ontspannends te doen zorg je voor een goede balans tussen inspanning, en ontspanning. Beiden zijn belangrijk voor een goede energiebalans.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.
een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Het is vaak alleen nodig op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest. De verschillende NSAID's werken even goed tegen veel bloedverlies bij ongesteld zijn.
Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.
Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die kunnen verergeren voorafgaand aan de menstruatie, zoals epilepsie, migraine, diabetes, astma en allergieën. Het hormoon progesteron kan ook invloed hebben op deze aandoeningen. Ernstige pijn voorafgaand aan de menstruatie en tijdens de menstruatie is geen kenmerk van PMS.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Het mineraal is van cruciaal belang voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem.
Prikkelbaarheid, sneller geïrriteerd raken. Lusteloosheid, nergens zin in hebben. Emotioneler zijn: sneller huilen om dingen of sneller in paniek raken. Futloos zijn, weinig energie hebben om iets te doen.
Extra vitamine B6 kan helpen bij ongemakken rond de menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens of gespannen borsten. Vitamine B6 biedt ook verzachting aan het hoofd. Deze vitamine reguleert de aanmaak en de activiteit van hormonen in het lichaam, vooral van de vrouwelijke hormonen.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Rood vlees, schaaldieren en spinazie zijn geweldige bronnen van ijzer, terwijl donkere chocolade, avocado's en noten rijk zijn aan magnesium. Als je kiest voor het stukje chocolade, ga dan voor de pure variant.
Omdat je hormonen veranderen gedurende de cyclus je lichaam onder progesteron vocht vasthoudt, het vocht wordt uit je darmen getrokken en dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. En als je dan ook nog eens niet de juiste producten eet dan kan het versterken.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening. Komt dit niet goed uit met je schema? Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal.