Veelgestelde vragen over vullingen Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.
De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. Hoe snel het vullen van een gaatje gaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
De tijd die nodig is om één tand of kies te vullen bedraagt gemiddeld 30 minuten. Wanneer meerdere vullingen in één sessie worden gevuld kan er als behandeltijd gemiddeld 20 minuten per te vullen tand of kies worden aangehouden .
Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.
Doet een gaatje vullen pijn? Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven.
Veelgestelde vragen over witte vullingen
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten. Er zijn verschillende soorten witte vulling dus de beschrijving van de behandeling kan afwijken van de behandeling die jouw tandarts doet.
Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.
Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang. Heb je een heel groot gaatje, dan kan het langere tijd pijn doen. Als je tand gevoelig is voor kou, warmte of zoetigheid, dan kan er een probleem zijn met die specifieke tand.
Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Na het vullen van een gaatje in een kies of tand kan het nog een tijd gevoelig blijven.U kunt dus kiespijn na vullen ervaren. Door het boren worden namelijk de zenuwen geïrriteerd. Dit is ook de reden dat boren erg gevoelig kan zijn.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Uw tandarts begint met het boren in de tand of kies. Hierna zal het tandoppervlak droog gemaakt worden. Vervolgens wordt de lege ruimte opgevuld met een pasta en in vorm gebracht. Door middel van blauw licht wordt de vulling vervolgens uitgehard.
Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken.
Als u te lang wacht, kan een gaatje steeds dieper worden en uiteindelijk de tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn geven en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.
Het vullen van gaatjes gebeurt met verschillende vulmaterialen, maar tegenwoordig is composietvulling de meest gebruikte variant. Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
U mag direct weer eten na het plaatsen van de witte vulling. Dit komt doordat we tijdens de behandeling de vulling uitharden met een lamp, zodat deze sterk wordt. Een eventuele verdoving kan het eten wel wat lastiger maken in de eerste uren na de behandeling.
Gedurende 1 tot 2 weken na het vullen is het mogelijk dat uw tand of kies gevoelig is.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.
De aanleg voor gaatjes is erfelijk
Wat deels genetisch is bepaald, is de kwaliteit van het speeksel en het glazuur. Maar die genetische aanleg valt in het niet bij andere zaken. Met goed poetsen met fluoridetandpasta, goede mondhygiëne en de juiste voeding is een gezond gebit behouden voor vrijwel iedereen mogelijk.
De bacteriën in de tandplak zetten suikers (bijvoorbeeld uit snoep, koek, frisdrank en fruit) en zetmeel (bijvoorbeeld uit aardappels, pasta, brood of crackers) in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes (cariës) in het gebit.