De onbetwiste winnaar Er is één duidelijke winnaar in deze test: de roomboter stroopwafels van Jumbo, met een gemiddelde van 7,5. Hoewel ze op het eerste oog wat bleek zijn, maakte de smaak van deze wafels het meer dan goed.
De stroopwafels zitten per 8 stuks verpakt in een doorzichtig cellofaanfolie. De stroopwafels hebben gezamenlijk een gewicht van 350 gram.
Het recept voor stroopwafels. In de wafels gaat bloem, boter, suiker, ei en een aantal specerijen voor de smaak. En voor de stroop heb je ook een aantal dingen nodig: glucosestroop, boter, soja, melkpoeder, een ander soort vetstof, karamel en stroop waar je ook pannenkoeken mee belegt.
Een stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht.
Een echte traditionele Stroopwafel is een ware traktatie: warme zachte stroop tussen een doormidden gesneden kruidige wafel. In onze verkoopwagen op de Albert Cuyp markt in Amsterdam bakken wij zo al generaties lang Stroopwafels volgens dé traditionele receptuur uit Gouda.
De Stroopwafel werd voor het eerst bedacht in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. In diverse bronnen wordt bakkerij Kamphuisen genoemd, die in 1810 in Gouda werd gevestigd, waar de eerste Stroopwafels zouden zijn gebakken.
How to eat
Op de markt krijg je je stroopwafel in een papiertje, om op de hand te eten terwijl de wafel nog warm is. Stroopwafels uit de winkel zijn kleiner; balanceer ze even bovenop je koffie- of theekop om ze op te warmen.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Op een stroopwafel van 8,5 cm gaat 6 gram stroop. Een emmer van 7 kg stroop maakt plm 1100 stroopwafels. De stroop op de stroopwafel kost dan minder dan € 3 cent. De totale stroopwafel komt hiermee op 12 a 13 cent.
Verwarm de stroopwafel slechts enkele seconden in de magnetron. Je kunt de stroopwafel ook boven op je kop koffie of thee leggen. Maar let op! De warme vochtdamp maakt de krokante wafel weliswaar warm, maar ook zacht.
Elke Daelmans Stroopwafel bestaat uit twee dunne laagjes verse wafel, met daartussen een overheerlijke rijke roomboter stroopvulling, oftewel stroop. Stroopwafels zijn zacht, geurig en om je vingers bij af te likken. Maar dat wist je waarschijnlijk al.
In het centrum van Gouda hebben zeven bakkers de grootste stroopwafel ter wereld gebakken. De koek heeft een doorsnede van bijna 2,5 meter en weegt ruim 70 kilo. Daarmee komt de stroopwafel in het Guinness Book of Records. Voor de enorme stroopwafel waren ruim 40 kilo deeg en 20 liter stroop nodig.
De stroopwafel is ontstaan in het begin van de 19e eeuw (1810) in Gouda ontstaan, en staat daardoor ook wel bekend als Goudse wafel. Stroopwafels waren relatief goedkoop, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze ook populair in gebieden buiten Gouda.
Een stroopwafel zit boordevol suiker, dat wordt omgezet in glycoceen. Dat zorgt voor brandstof voor het lichaam.
Volgens de website eten-en-drinken.nl is de stroopwafel populairder dan ooit en eten Nederlanders gemiddeld zo'n twintig stroopwafels per jaar. Dit zijn in totaal meer dat 22 miljoen pakjes! Ook in andere landen, zoals Brazilië en India, worden stroopwafels veel gegeten.
stroopwafel - Vertaling Nederlands-Duits. NL: Zou jij dit terug willen brengen, stroopwafeltje? DE: Gibst du das Zeug zurück, meine Zuckerwatte?
De Goudse stroopwafel is waarschijnlijk in 1810 uitgevonden door Gerard Kamphuijsen. Het was in eerste instantie een 'armenkoek', gemaakt van koeksnippers, deegresten en stroop. De glorietijd van de stroopwafel in Gouda was tussen 1920 en 1960.
De eerste stroopwafel is gemaakt bij een bakker in Gouda. Deze had aan het einde van de dag resten deeg over. Hiervan bakte hij koeken in een rond bakijzer op de kachel. Daarna sneed hij de koek doormidden, zodat er 2 helften waren.
De stroopwafel bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die 'samengeplakt' worden met de siroop.
Er zitten 189 kilocalorieën in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'stroopwafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.