84 procent van de 65-75-jarigen maakt gebruik van internet thuis. Van de 65-75-jarigen heeft 65 procent een smartphone en 60 procent een tablet.
84% van alle mensen boven de 55 jaar hebben een smartphone. Toch vragen ouderen relatief vaak om hulp bij het gebruik van hun mobiele telefoon, laptops, computers en tablets.
96,1% van de Nederlanders beschikt over een smartphone. De andere 3,9% heeft een ouder toestel.
97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone. Dat is net zoveel als het aantal mensen dat over een desktop computer beschikt (87%). 61% van de Nederlanders heeft een tablet. Gemiddeld spenderen Nederlanders dagelijks 4 uur en 50 minuten op het internet.
In 2019 deed 78 procent van de mensen van 65- tot 75‑jaar aan internet- of mobiel bankieren, twee jaar later was dat toegenomen naar 83 procent. Vooral 75‑plussers lijken de gang naar het internetbankieren gevonden te hebben. 55 procent gebruikte in 2021 daarvoor het internet, dat was 47 procent in 2019.
60 procent van de 65-plussers gebruikt een laptop, smartphone en/of tablet. Ouderen gebruiken de apparaten vooral om online informatie op te zoeken en te internetbankieren. Ook lezen 65-plussers veel nieuwsbrieven en gebruiken ze het internet om routes te plannen en te winkelen.
“Door digitale apparaten/ internet voel ik me onafhankelijker.” ouder dan 85 jaar: 30.23%.ouder dan 85 jaar: 40.48%.ouder dan 85 jaar: 39.53%.
Kinderen van 7 tot en met 12 jaar beschikken over het algemeen over veel verschillende media-apparaten. Volgens hun ouders zijn in 2021 de meest gebruikte apparaten de televisie (86 procent) en de smartphone (76 procent). Daarna volgen game-apparaten (72 procent) en tablets en laptop (beide 71 procent).
Over heel 2022 leverden Xiaomi, Oppo en Vivo aan marktaandeel in. Deze Chinese merken zijn de nummers drie, vier en vijf van de wereldwijde smartphonemarkt. Marktleider in 2022 was Samsung (22 procent), gevolgd door Apple (19 procent).
Het eerste, meest in het oog springende feit: Nederland telt maar liefst 17,01 miljoen mobiele connecties. Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang.
Eerst het meest voor de hand liggende nieuws. De smartphone of tablet is niet meer weg te denken uit de leefwereld van Vlaamse jongeren tussen 6 en 18 jaar. Welgeteld 95% van de bevraagde jongeren heeft een smartphone en zowat 83% onder hen heeft ook toegang tot mobiele data.
Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur
Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm.
Emporia SMART.
5 Mini is dé telefoon voor senioren en basisgebruikers. Deze is namelijk ontwikkeld om een zo makkelijk mogelijk te gebruiken telefoon te creëren. Het toestel beschikt over een noodknop, waardoor je bij noodgevallen makkelijk om hulp kan bellen.
Met de SwissVoice G50 haal je een eenvoudige smartphone voor ouderen in huis. Deze mobiele telefoon is voorzien van Android 10 met automatische updates. De knoppen op het scherm zijn groter dan bij normale smartphones, waardoor het duidelijk en overzichtelijk is. Ook voor senioren met slechtere ogen.
Samsung wist in het afgelopen kwartaal weer marktleider te worden met een marktaandeel van 22 procent. Dat was net iets meer dan Apple, dat 21 procent van de markt in handen heeft, meldt marktonderzoeker Canalys.
Vooral in de eerste helft van 2021 veerde de verkoop weer op. Samsung blijft daarin marktleider met 19 procent marktaandeel, Apple volgt op de voet met 16,7 procent en Xiaomi (13,2 procent) iets verderop.
Pas in de groep van 35 tot 55 jaar wordt Apple ingehaald door Samsung, met respectievelijk 32% en 46%. Bij de oudste groep (55+) scoort Apple 25% ten opzichte van 53% voor Samsung. Over de gehele linie heeft Apple met de iPhone in Nederland een marktaandeel van 36%.
Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar gebruikte in 2019 sociale media (meer dan 95 procent).
Bijna de helft heeft vertrouwen in de toekomst
In september 2023 had 47% van de jongeren (veel) vertrouwen in de toekomst (zie grafiek). Daarnaast had 42% een matig tot redelijk vertrouwen en 11% weinig tot geen vertrouwen in de toekomst.
Uit een trendanalyse van StockApps blijkt dat Apple de laatste jaren marktaandeel van Google's os afsnoept. In juli 2018 was het aandeel van Android 77,32 procent en dat van iOS 19,4 procent. In januari 2022 was Android met bijna 8 procent gezakt tot 69,74% en iOS met ruim 6 procent gestegen tot 25,49%.
Nederlandse ouderen lopen voorop in Europa als het gaat om het gebruik van digitale middelen. Voor velen van hen betekent het een verrijking van hun (sociale) leven en onafhankelijkheid. Dat neemt niet weg dat er ook ouderen zijn die nog geen ervaring hebben met digitale oplossingen en e-health.
'Bijna de helft van de 55-plussers beschikt over zwakke digitale vaardigheden. ' Volgens de Barometer Digitale inclusie daalt het gemiddelde niveau van de digitale vaardigheden sterk met de leeftijd. Bijna de helft van de 55-plussers beschikt volgens de barometer over zwakke digitale vaardigheden.
Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen
De lichamelijke beperkingen kunnen veel en divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan motorische problemen, aandoeningen aan hart, vaten, maag en darmen, het verlies van spiermassa, botontkalking en zintuiglijke beperkingen.