Vrees niet; ga op zoek naar het label, plaats je dekbed met het label links boven in de hoes.
Over het algemeen kan worden gesteld dat een dekbed ongeveer 60 cm breder dient te zijn dan het matras waarop u slaapt. Voor eenpersoonsmatrassen (70-90 cm breed) is de standaardbreedte van 140 cm daarom voldoende. Als u zelf wat groter bent of het matras nog wat breder is, kunt u de Duitse breedtemaat 160 cm kiezen.
Het dekbed kun je even over een stoel leggen of uit het raam hangen om te luchten, net zoals de hoofdkussens. Gooi deze items bij voorkeur niet op de grond, hoe verleidelijk ook. Stof en ander vuil van de vloer blijven snel aan je dekbed hangen en daar gaat je frisse bed.
Bed opmaken met twee dekbedden
Leg de dekbedden netjes naast elkaar of met een kleine overlap. Vervolgens stop je eerst het dekbed in dat net onder de ander ligt. Daarna volgt degene die er iets bovenop ligt. Zo zorg je ervoor dat alles netjes, strak is ingestopt, maar je toch apart gebruik kan maken van de dekbedden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Heb je een mooie dekbedhoes maar dan kruipt het dekbed telkens uit de hoezen? Een oplossing is om aan de vier hoeken van het donsdeken en aan die van het overtrek, een (brede) lint te naaien. Deze aan elkaar strikken en het zakt nergens meer heen. Je kunt ook lusjes aan de hoes naaien en knoopjes op je dekbed.
Ook dan is het handig om een laken onder je deken of dekbed te doen. Je houdt het dan vrij van stof en vuil. Zo nu en dan je laken wassen is veel simpeler dan bijvoorbeeld een dikke deken, waarmee je wasmachine in één klap bomvol zit.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Een bedsprei beschermt je dekbed en kussens tegen stof en ander vuil. Als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan is het dus een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Is je bed 160x200 cm, dan is een dekbed van 240x220 cm zeker groot genoeg. Dit dekbed kan ook gebruikt worden voor bedden van 180x200 cm.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
Je bed netjes opmaken is namelijk de perfecte manier om de levensverwachting van mijten en spinachtigen te verlengen. Die beestjes nestelen maar al te graag in je lakens en beddensprei. Elke dag slapen er zo'n 1,5 miljoen (!) in ons bed.