"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
De nadelen van hummus
Hummus is overal het algemeen gezond, maar net zoals de meeste voedingsmiddelen is het van belang dat je het met mate eet. Je kunt er makkelijk te veel van eten zonder dat te beseffen. Houd daarom een portiegrootte van 2 eetlepels aan.
Hummus voorziet ons van vezels die de darmtransit verbeteren en onze goede darmbacteriën aansterken. Daarnaast bevat het vitamines A, C en E, magnesium, kalium en ijzer.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus.
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes voor veel gerechten geschikt. Daarnaast zijn ze hoog in voedingsstoffen en laag in calorieën.Dit maakt kikkererwten de ideale hulp als je gewicht wilt verliezen.
Kortom: Hummus is een zeer goede bron van vezels, wat de stoelgang ten goede kan komen. Bovendien kunnen vezels zorgen voor toename van gezonde darmbacteriën, die vezels omzetten in butyraat – een vorm van vetzuur die als voeding kan dienen voor de cellen in de darmen.
Er zit 5,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Twee eetlepels hummus per dag is een goede hoeveelheid. Hiermee kun je twee boterhammen besmeren. Let ook op waar je hummus mee combineert. Veel mensen eten hummus op crackers, toastjes of brood.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Hummus wordt gemaakt op basis van kikkererwten, knoflook en sesamzaad. Deze smakelijke kikkererwtenpuree is dus ongeloofelijk gezond. Zo beschermt hummus onze lichaamscellen tegen kanker, verbetert het onze huid en versterkt het onze spieren en beenderen.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Een portie hummus, biologisch komt overeen met 100 gram.
Conclusie. De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
In 1 eetlepel (20 gram) hummus zit: 64 kcal energie.
Een eetlepel hummus (genoeg voor één boterham) bevat 64 kcal.
Hummus is een goede vleesvervanger. Af en toe kiezen voor 135 gram hummus in plaats van karbonade is beter voor jou en beter voor de wereld!
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Kikkererwten eet je bij voorkeur gekookt
Dit komt door de antistoffen die ze bevatten. Deze antistoffen zitten in alle voedingsstoffen, ook in groenten. Krijg je er teveel van binnen dan kunnen ze lichaamsprocessen verstoren, vermoeidheid en ongezond buikvet veroorzaken.
Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten zoals kikkererwten te eten. In Nederland wordt er gemiddeld maar 2 keer per maand peulvruchten gegeten. Dit is dus te weinig! En dat is zonde want kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn ontzettend lekker en gezond!