Hoewel deze oplossing deel uitmaakt van het loonpakket, wordt deze bij wet gedefinieerd als een belastingvrij sociaal voordeel. Voor een werkgever zijn maaltijdcheques volledig vrijgesteld van sociale lasten en gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar.
Maaltijdcheques worden beschouwd als een voordeel dat vrijgesteld is van sociale bijdragen en belastingen indien de voorwaarden bepaald in artikel 19bis van het Koninklijk besluit van 28 november 1969 en artikel 38/1, §2 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 worden nageleefd.
Kan u als eenmanszaak maaltijdcheques betalen? Nee, enkel zelfstandige bedrijfsleiders kunnen maaltijdcheques betalen, niet een eenmanszaak.
Je kan je statuut ook aanpassen naar zelfstandige binnen een vennootschap. Dit betekent dat je jezelf, net zoals een werknemer, een loon toekent, maar betekent bovendien ook dat je jezelf maaltijdcheques kan toekennen.
Er is wettelijk geen maximum bedrag. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van belastingen en sociale zekerheid (RSZ), moet een maaltijdcheque een maximumbedrag van € 8 bevatten. Een hogere waarde is vanzelfsprekend ook mogelijk.
In principe vormen de maaltijdcheques loon dat onderworpen is aan socialezekerheidsbijdragen en aan belasting. Enkel de maaltijdcheques die aan een aantal strikte voorwaarden voldoen, ontsnappen aan het begrip loon en bijgevolg ook aan de (patronale en persoonlijke) socialezekerheidsbijdragen en aan de belasting.
De tussenkomst van de werkgever in de kost van de maaltijdcheque mag ten hoogste 6,91 EUR per maaltijdcheque bedragen. De tussenkomst van de werknemer bedraagt ten minste 1,09 EUR.
Werknemers krijgen één elektronische maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Niet meer of niet minder, anders zijn de wettelijke voorwaarden niet vervuld. Als een werknemer bv. 20 dagen per maand werkt dan ontvangt hij of zij dus 20 maaltijdcheques.
Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel dat de werkgever aan zijn werknemer(s) toekent. Het zijn elektronische cheques van 8 euro (of minder) waarmee de werknemer maaltijden kan betalen of verbruiksklare voedingsmiddelen kan kopen. Ze leveren voor zowel de werkgever als de werknemer een fiscaal voordeel op.
Dit geldt trouwens niet alleen voor het loon in geld maar ook voor de voordelen in natura. De werkgever kan met andere woorden niet zomaar de maaltijdcheques afschaffen of de bedrijfswagen terugnemen.
Tabaksproducten, schoonmaakmiddelen en andere non-food valt hier dus niet onder. Let wel op, want handelaars zijn niet verplicht om maaltijdcheques als betaalmiddel te aanvaarden, de meeste supermarkten doen dit echter wel.
Het toekennen van de maaltijdcheques aan de bedrijfsleider moet in deze overeenkomst worden vermeld. Zoals elke werknemer kan je jezelf een maaltijdcheque per gewerkte dag toekennen, dus maximum 220 cheques gespreid over de 12 maanden van het jaar, voor een nominale waarde van maximum 8 euro per stuk.
Tot 01/12/2016 was het maximum aantal maaltijdcheques die een bedrijfsleider toegekend kon krijgen vastgelegd op 220 cheques. Dit maximum werd echter afgeschaft. Elke zaakvoerder kan nu een maaltijdcheque ontvangen per effectief gewerkte dag.
Een belangrijk nadeel van de maaltijdcheque (en de ecocheques) is dat zij moeten worden toegekend aan categorieën van werknemers. Een werkgever kan dus niet beslissen op individuele basis of hij aan een werknemer al dan niet maaltijdcheques of ecocheques wil toekennen.
Nee, dat mag niet.
Het bedrag wordt maandelijks uitbetaald op je elektronische kaart. Raadpleeg de berekening en het aantal ontvangen maaltijdcheques in Vlimpers(opent in nieuw venster) (tegel 'Loon' > 'Maaltijdcheques'). Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.
Sinds oktober 2015 mogen er geen papieren maaltijdcheques meer worden uitgegeven, enkel de elektronische vorm mag nog worden aangeboden. Sinds 1 januari 2016 mogen de papieren cheques ook niet meer aanvaard worden.
Zijn maaltijdcheques verplicht? Maaltijdcheques zijn in principe geen verplichting.Voor sommige paritaire comités is het wel een verplichting. De toekenning en de bijbehorende voorwaarden worden gekozen door de werkgever.
Een werknemer heeft recht op een maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Dagen ziekte, vakantie, klein verlet, tijdelijke werkloosheid etc. geven dus geen recht op een maaltijdcheque.
Sodexo is één van de 3 Belgische uitgevers van maaltijdcheques (Lunch Pass). Horeca Vlaanderen leden genieten een voordeeltarief bij Sodexo wanneer klanten via een betaalterminal met elektronische maaltijdcheques wensen te betalen. Edenred is één van de 3 Belgische uitgevers van maaltijdcheques (Ticket Restaurant).
Maaltijdcheques mogen uitsluitend gebruikt worden om voedingsproducten aan te kopen. De Monizze maaltijdcheques worden aanvaard in een groot netwerk van (lokale) handelszaken en restaurants. Daarnaast betaalt u met de maaltijdcheque ook online voor aankopen bij verschillende webshops.
Werknemers met een Belgische arbeidsovereenkomst kunnen zo maaltijdcheques ontvangen. Soms kan de toekenning van maaltijdcheques geregeld worden door een schriftelijke individuele arbeidsovereenkomst.
Maaltijdcheques zijn het meest gekende en het populairste extralegale voordeel. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, wat ze heel aantrekkelijk maakt. Bovendien kan je als werkgever een deel fiscaal inbrengen als aftrekbare kost.
Maaltijdcheques (Pluxee Lunch) zijn 1 jaar geldig op de kaart. Ecocheques op papier of in elektronische vorm (Pluxee Eco) zijn 2 jaar geldig. Cadeaucheques op papier of in elektronische vorm (Pluxee Cadeau) zijn 1 jaar geldig.
De maaltijdcheque is een fiscaal aantrekkelijke manier om als werkgever je medewerkers extra te belonen. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en belastingen. Dat maakt het uitreiken van maaltijdcheques goedkoper dan het toekennen van een loonsverhoging.