Donzen winterjas in de wasmachine Je kunt natuurlijk de donsjas met de hand wassen, maar je kunt ook gewoon de wasmachine gebruiken. Kies dan wel voor het volwasprogramma, op maximaal 40 graden. Het is belangrijk om maar kort te centrifugeren en een speciaal donswasmiddel te gebruiken.
Het doel is om het dons goed te laten luchten en de donsvlakken weer goed te verdelen voor een juiste vorm van de jas. Emmanuelle geeft aan dat het erg belangrijk is om het dons goed te laten drogen en daarom de jas twee à drie keer te laten drogen waardoor de vlakken van de jas hun oude vorm weer aannemen.
Je kunt je donzen jas gewoon in de wasmachine gooien. Vroeger een absolute don't, maar tegenwoordig zit er op de meeste wasmachines een speciaal programma voor donzen kleding en slaapzakken.
Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius. Kies voor een fijn-, wol- of een donswasprogramma. Maak gebruik van een speciaal donswasmiddel. Gebruik geen wasverzachter.
Wassen in de wasmachine
Kies dan het wolwasprogramma waarbij je de temperatuur op maximaal 40 graden zet. Meestal is 30 graden zelfs al voldoende. Voor het beste resultaat raden wij je aan om eventuele zeepresten uit het zeepbakje te verwijderen en om niet meer dan één jas tegelijk te wassen.
Je wast hem het best op een koude of lauwe temperatuur. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor het wolwasprogramma op jouw machine. Gebruik een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor een wolwasprogramma. Zo ben je zeker dat jouw jas even fluffy blijft als voordien.
Centrifugeren: donsjassen moeten na het wassen worden gecentrifugeerd, omdat ze zich volzuigen met water. Zet de machine op 800 toeren. Op het eind mogen het ook even 1000 toeren zijn om het overtollige water kwijt te raken.
Gebruik een droogprogramma met een lage tot gemiddelde temperatuur. Wees geduldig en kies voor een lange droogtijd. Gebruik 2 of 3 tennisballen om de droogtijd te versnellen. Haal het dekbed elk half uur uit de droger en klop het voorzichtig op, zodat het dons evenredig over het dekbed wordt verdeeld.
Vaak kun je de donsjas op 30°C wassen, gebruik zeker geen wasprogramma op een temperatuur hoger dan 40°C. Was niet meerdere producten van dons tegelijk. Hierdoor kan de vulling aangetast worden. Als laatste zorg je ervoor dat alle ritsen dicht zijn en stop je je jas in de wasmachine.
Sluit alle ritsen van de jas.Stop hem dan in de wasmachine op 30° en een programma voor synthetische stoffen, met een gewoon wasmiddel of een speciaal donswasmiddel (dat milder is en de donsveren niet aantast).
TIP: door tennisballen in de wasmachine te doen zorg je ervoor dat de donzen vulling niet samen klontert en daarom lekker luchtig blijft.
Heb je een speciaal wasmiddel voor dons nodig? Ja, je gebruikt best de producten van Nikwax of Granger's. Die maken het dons niet alleen weer schoon, maar herstellen ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Dat laatste is erg belangrijk bij regenweer of sneeuw.
Wanneer je je donzen slaapzak of jas zonder droger wil laten drogen, hang deze dan niet op maar leg hem plat neer. Zo voorkom je dat de dons naar beneden zakt en gaat klonteren in de verschillende dons kamers.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Een droger is essentieel bij het wassen van donzen dekbedden. Na het wassen moet de donsdeken gedroogd worden, bij voorkeur in een droger (om te voorkomen dat de dons weer samenkleeft). In de regel kunnen donzen dekbedden in de wasmachine op 60 graden. Kies voor een fijn,- of wolwasprogramma.
Donsdeken in de wasmachine wassen
Belangrijk is dat je een wasprogramma draait op een temperatuur van 40 graden of lager. Kies voor een fijn- of wolwasprogramma. Laat de wasverzachter achterwege en kies voor een donswasmiddel. Steek er een 3-tal tennisballen bij om het deken goed te schudden.
Gewatteerde jas in de droger
Kies voor een lage temperatuur en een lang droogprogramma (het liefst 2 uur). Als je jas helemaal droog is, klop hem nog een aantal keer zodat de vorm weer terugkomt. Als finishing touch kun je er nog een waterafstotende spray op doen, om de jas te beschermen tegen nieuwe viezigheden.
Veel jassen mogen in de droogmachine, maar wij adviseren altijd om een jas aan een hanger te drogen en het liefst buiten natuurlijk! Wil je de jas toch drogen in de droogmachine? Zet de droger dan op een langzaam programma en een lage temperatuur.
Faux Fur Jassen voor dames, ook wel fake fur jassen genoemd, zijn helemaal trending voor als het weer wat kouder wordt. De jassen zijn heerlijk zacht en gemaakt van nep bont. Doordat de faux fur jas nep bont heeft, is de jas ideaal wanneer het kouder is.
Pluisjes op je wasgoed
Pluisjes ontstaan vooral door wrijving tijdens het wassen. Kleding wordt tijdens het wassen tegen elkaar gewreven en losse vezels worden pluisjes die zich aan het oppervlak van het kledingstuk hechten. Sommige stoffen, zoals wol, zijn daar extra gevoelig voor.
Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk.
De Blokker wasmachineballen zijn kleine, herbruikbare ballen die in de wasmachinetrommel worden geplaatst tijdens het wassen. De ballen helpen bij het verzachten van stoffen, verminderen kreukels, en verbeteren de verdeling van wasmiddel.
Tennisbal in wasmachine
Niet alleen kun je een tennisbal in de droger doen, ook kun je een tennisbal in de wasmachine stoppen. Een tennisbal zorgt er bijvoorbeeld voor dat dons en wol niet in de wasmachine gaan ophopen. Om deze reden kun je ook een dekbed wassen met een tennisbal.