Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip (Chicken Tikka Masala), dat is gebakken of geroosterd. Er bestaan ook vegetarische varianten.
TIKKA MARINADE
Deze kruidenpasta wordt gebruikt om voornamelijk kip of lam mee te marineren. Maar ook vis en paneer kan je goed gebruiken. Het heeft een lichte smaak van citroen en is licht pittig. De ingrediënten van de kruidenpasta zijn gerookt, gegrild of gefrituurd in een tandoori oven.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Chicken tikka masala, of afgekort CTM, is een Brits gerecht, maar heeft een oorsprong in India. Het is één van de populairste gerechten uit de Britse keuken. Chicken tikka masala bevat zoals de naam al zegt kip (chicken). De kip wordt in stukjes gesneden en in de marinade gedaan.
Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels. Vaak zijn specerijen als kaneel, komijn, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat en korianderzaad in wisselende samenstelling terug te vinden. Denk aan chana masala, tikka masala en, jawel, garam masala.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Voor de Indiërs betekent curry `saus` of `jus`. Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot.
Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry's (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk 'heet mengsel'. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | ah.nl.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Gele currypasta
Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
melange van koriander, komijn, groene cardamom, kruidnagel, zwarte peper, kaneel, laurier, nootmuskaat en zwarte cardamom.
curry {znw.}