Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt! Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone. Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van.
Leg uit hoe het kind zich voelt en waarom. Zo maak je contact met het gevoel en begrip. Je kunt iets zeggen, iets uitleggen, over waarom het kind zich zo voelt, want dat begrijpt het vaak niet. Vraag je af wat je innerlijk kind nodig heeft.
Jezelf leren kennen
Je kunt het kleine kind in jezelf – de kleine 'mij' – gaan omarmen, geruststellen en lief vinden. Door tijd vrij te maken voor haar, door te luisteren. Je kunt je eigen ouder worden. Als dit goed lukt, zal dat zelfs invloed hebben op je emoties in het heden.
Hypnotherapie en het innerlijke kind-therapie
Je bent immers volwassen en kan nu zelf beslissingen nemen en besluiten hoe jij wilt leven en wat jij wel of niet wilt. Bradshaw heeft een therapie ontwikkeld, die het beschadigde kind in jezelf weer thuis kunt laten voelen. Hij noemt dit het 'Innerlijk Kind-therapie'.
Een brief schrijven naar je innerlijk kind
Schrijf aan je innerlijk kind hoe jij je voelt en hoe goed je hem/haar begrijpt. Schrijf wat jij als kind had moeten/willen horen, wat je nodig had om deze emoties goed te kunnen verwerken. Het gaat erom dat jij je jonge zelf in deze brief geeft wat je toen nodig had gehad.
Een voorbeeldbrief kind op kamp
Hierin kunt u motiverende woorden schrijven, een leuk verhaaltje of misschien wel een aantal moppen. Dat maakt uw kind zeker aan het lachen! Wees wel voorzichtig met wat u schrijft, een eenvoudige wenskaart of brief kan veel teweeg brengen.
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen.
Regressietherapie (2022) Bij regressietherapie kijkt de patiënt/cliënt onder begeleiding van de therapeut terug in de tijd en herbeleeft hij/zij vroegere ervaringen, gedrag- en bewustzijnspatronen. Het onderbewustzijn speelt daarbij ook een belangrijke rol.
Jezelf omarmen zoals je bent – en kwetsbaar durven zijn – is de snelste manier om je muren af te breken. Te beginnen bij de dichtgemetselde deuren, zo kan er nog eens iemand op bezoek komen – gezellig. En gaandeweg kunnen ook de muren worden afgebouwd. Omdat je je realiseert dat je gewoon mag zijn zoals je bent.
Wie en wat je werkelijk bent aan de binnenkant, is je innerlijke zelf. De sleutel tot het kennen van je innerlijke zelf, is om in jezelf te geloven en je doel, visie, doelen, waarden en motivaties te kennen. Niet alleen wat anderen je hebben verteld, maar wat je zelf hebt ontdekt.
De meeste mensen voelen zich weleens op een wat onvolwassen manier zwak, minderwaardig en verdrietig, of geërgerd, boos en koppig. Deze gemoedstoestanden worden in de schematherapie 'kindmodi' genoemd.
In regressie is er sprake van het herbeleven van traumatische gebeurtenissen of situaties uit het verleden. Het is alsof het allemaal opnieuw gebeurd, met bijpassende (pijnlijke) gevoelens, gedachten en gedrag.
Regressie- en reïncarnatietherapie gaat ervan uit dat het goed functioneren en het disfunctioneren van mensen – zowel op lichamelijk als geestelijk gebied – zijn oorzaak vindt in vroegere opgedane positieve of negatieve ervaringen. De therapeut begeleidt de cliënt bij het terugvinden en herbeleven van deze ervaringen.
'Hoeveel sessies heb ik nodig?'
De ene cliënt maakt nu eenmaal gemakkelijker contact met zijn/haar onbewuste herinneringen dan de andere. Voor een simpele fobie zijn twee of drie sessies meestal voldoende, maar voor een gecompliceerde problematiek zijn er soms wel meer dan tien nodig.
Wanneer slachtoffers van de late gevolgen van kindermishandeling last hebben van terugkerende episodes van depressie, lijken antidepressiva het beste te werken. 84% van de cliënten reageert hier positief op. Medicatie is niet altijd de gewenste oplossing. Als alternatief wordt cognitieve gedragstherapie aangeboden.
3 Emotioneel tekort/ Verwaarlozing:
Je hebt een innerlijke overtuiging dat je behoefte aan liefde en aandacht toch nooit zal worden vervuld, omdat niemand echt begrijpt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Je voelt je daardoor niet echt verbonden met mensen.
Schematherapie is een lang en intensief proces. De duur van de behandeling verschilt per persoon, maar duurt meestal 1-2 jaar.
Op de kamp kaarten zie je veel tentjes, spelletjes, kampvuren en bossen, zodat de kinderen alvast in de stemming kunnen komen. Misschien heb je het adres van het kamp wel en vind je het leuk om jouw kanjer een kaart te sturen halverwege zijn kampweek.
Schrijf vanuit je hart
Je schrijft over je gevoelens en wil deze delen met je geliefde. Wees eerlijk en oprecht. Richt de brief dan ook aan je geliefde. Zo schrijf je bijvoorbeeld niet 'Jij hebt geluk met mij', maar 'Ik heb geluk dat ik jou in mijn leven heb gevonden'.
Schrijf op wat je zou willen veranderen aan je gezondheid, uiterlijk, psychisch welbevinden, financiën, woonsituatie of werk. Of schrijf een bemoedigende, trotse, geruststellende of lieve brief aan je toekomstige zelf.
Het werkt heel simpel: je schrijft een brief aan jezelf, voert je e-mailadres in en kiest zelf een datum waarop je de brief wilt ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een week, een maand, een jaar, of zelfs tien jaar! Je bericht wordt gecodeerd opgeslagen op de server van de site.