In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk rond anus (poepgat) of vagina. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Oorzaak van wormen bij mensen
Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt. In je darmen groeien de eitjes uit tot larven en vervolgens tot volwassen wormen.
Wormen vermijden graag azijn, olie en sterke kruiden. Als ze alleen in water werden gekookt, kunnen ze als voedsel worden gebruikt. Wees voorzichtig, ze kunnen doorweekt raken. Het mag niet worden samengeperst en mag geen hitte ontwikkelen.
Meestal nestelen wormen zich in de darm en leven er als parasieten, d.w.z. ze voeden zich ten koste van de mens. Er bestaan ook wormen die zich buiten de darm in verschillende weefsels kunnen vestigen, zoals de spieren, de lever, de hersenen, het oog, de blaas… Dit noemen we wormziekten buiten de darmen.
Een lintworm geeft meestal geen klachten. Een lintworm wordt vrijwel altijd opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm. Meestal zijn ze één tot drie centimeter lang.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Wormpjes verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer in uw mond komen. Meestal binnen 4 tot 6 weken. Goede hygiëne is belangrijk voor alle gezinsleden.
Er zijn veel soorten wormen die in de darmen kunnen zitten. Meestal zijn het wormpjes (aarsmaden), vooral bij kinderen. Die geven vaak jeuk. Deze wormpjes kunt u zelf behandelen met 2 pillen mebendazol van de apotheek of drogist.
Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt. Transmissie is afhankelijk van blootstelling van de intacte huid aan grond die besmet is met infectieuze larven.
Maar helaas, zichzelf bevruchten kunnen ze niet.Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult.
Ongeveer 1 week na de besmetting hebben de larven de darmen bereikt, waar ze leven van bloed dat ze opzuigen uit de darm. De arts kan mebendazol voorschrijven om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal 3 dagen.
Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt.
Diagnose van aarsmaden
Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.
Een besmetting of infectie met aarsmaden is vervelend, ze kunnen jeuk veroorzaken rond de anus en door het krabben kan de huid rond de anus ontsteken. Je hoeft een besmetting of infectie met aarsmaden niet te behandelen maar je loopt dan wel het risico dat je jezelf en anderen elke keer weer opnieuw besmet.
Hygiënische maatregelen
Om te voorkomen dat u besmet wordt met de eitjes van de spoelworm moet u de volgende maatregelen nemen. Was de handen na het buitenspelen of na tuinieren grondig. Was de handen ook voor het eten, voor het koken en na wc-bezoek. Knip de nagels van de handen kort en maak ze regelmatig schoon.
De eitjes van de spoelworm zitten in varkens- of mensenpoep. Via besmette grond of groente komen de eitjes in uw mond. Was uw handen extra goed als u met uw handen in de grond heeft gezeten. Maak groente en fruit goed schoon.
De meest voorkomende regenworm, de dauwpier, paart boven de grond, andere soorten in de grond.De wormen liggen tegen elkaar aan en wisselen spermacellen uit. De paring duurt drie tot vier uur. Regenwormen kunnen zich in principe het gehele jaar door voortplanten.
Ze leven ongeveer 8 weken, en leggen hun eitjes op de huid rond de anus. Buiten het lichaam kunnen de eitjes lang in leven blijven (10-14 dagen), zodat ze via onder andere speelgoed, meubels, kleding, beddengoed, gebruiksvoorwerpen of handen weer een andere mens besmetten.
In de darmen van dieren kunnen ze niet overleven.Je kind kan daarom alleen door andere mensen worden besmet. Overigens kun je via de zandbak wel andere, minder voorkomende worminfecties oplopen, zoals spoelwormen.
Er zit vocht bij je poep of je kont (anus). Dit is slijmerig, kan wit of groen zijn. Er kan bloed bij zitten.
Spoelwormen zijn geelwit tot roze gekleurd. Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogde wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. De volwassen wormen leven in de dunne darm en leggen daar eitjes.
Wormen kunnen over het algemeen weinig kwaad. De jeuk van aarsmaden rond de anus kan vervelend zijn. Vooral 's nachts, want dan komen de wormpjes naar buiten om eitjes te leggen.
Dat je een lintworm kunt voelen of dat je door een lintworm enorm afvalt, zijn allebei fabeltjes. Het is namelijk zo dat lintwormen in de meeste gevallen geen klachten veroorzaken.
De wormen die u het vaakst zal ontmoeten, zijn de regenwormen. Die komen naar boven bij trillingen van de grond en bij regenweer om te paren. Ze zijn vooral 's nachts actief, en leven in grote groepen. Het zijn afvaleters die zich voeden met dood, organisch plantaardig materiaal (plantenresten).