Schermtijd bekijken op een Android telefoonOpen het instellingenmenu.Druk op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.
Ga naar digitale balans en zet schermtijdbeheer 'aan'. Hier klik je op 'schermtijd' en stel je in hoeveel uur je per dag maximaal aan je telefoon wilt besteden. Er zijn ook twee apps over schermtijd. Wij geven je twee van onze beste suggesties: Schermtijd en Screen Time.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Algemene adviezen als hulpmiddel
Verschillende organisaties en landen geven adviezen over de hoeveelheid schermtijd die gezond is voor een kind. Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om kinderen jongeren dan 1 jaar helemaal niet achter een scherm te zetten.
Om het rapport te zien, ga je naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tik je op 'Bekijk alle activiteit' onder de grafiek. Daar kun je je gebruik bekijken, limieten instellen voor de meest gebruikte apps en zien hoe vaak het apparaat is opgepakt of een melding heeft ontvangen.
Virtuele babysitter, klaslokaal, hangout, tijdverdrijf: het online scherm was het tijdens de lockdown allemaal. De uren die kinderen tijdens de lockdown achter een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer doorbrachten, steeg in Nederland met 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag.
Met Schermtijd kun je in realtime en wekelijks activiteitenrapporten bekijken met informatie over hoe je kind de iPod touch gebruikt. Je kunt zien hoeveel tijd je kind aan bepaalde apps besteedt en wanneer die apps worden gebruikt en hoe vaak per dag je kind de iPod touch oppakt.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Heb je een Android telefoon, zoals een Samsung of OPPO? Dan kan je op elk model je schermtijd bekijken en instellen met Digitaal Welzijn. Deze app staat altijd op je telefoon. Digitaal Welzijn laat zien hoeveel uur je per dag op je telefoon zit.
Als jouw tijd met een app of game bijna op is, laat Schermtijd je dat weten. Als je de grenzen die je hebt ingesteld in Applimieten of Apparaatvrije tijd hebt overschreden, zullen apps grijs worden getoond op het homescherm.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten. Op deze manier heeft u voldoende afwisseling en stimulering van de ogen.