Bij vermenigvuldigen geldt dus als je het ene getal met iets vermenigvuldigt, dan moet je het andere getal door datzelfde getal delen. Zo blijft de uitkomst van de som gelijk.
Je vermenigvuldigt beide termen met elkaar.
De bekendste keersommen zijn natuurlijk de maaltafels, zoals 3 x 7. 3 x 7 is een kleine keersom. Via hoofdrekenen kan je deze keersom normaal gezien oplossen en doorheen de basisschool leer je ze automatiseren.
Rekenvolgorde: Haakjes oplossen. Vermenigvuldigen en delen (van links naar rechts)Optellen en aftrekken (van links naar rechts)
Honderdtallen, tientallen en eenheden noteer je boven de getallen. Vermenigvuldig eerst de eenheden met elkaar.Daarna vermenigvuldig je de eenheid met het tiental. Als het antwoord van de vermenigvuldiging van de eenheden een tiental is, verplaats je het cijfer van het tiental naar de buurman.
De eerste letter van deze woorden staat achtereenvolgens voor haakjes, machtsverheffen, worteltrekken, vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken. Wanneer je een som in deze volgorde oplost, vind je vast en zeker het juiste antwoord.
Haakjes hebben voorrang op alles; Machten (en wortels) hebben voorrang op vermenigvuldigingen (en delingen); Vermenigvuldingen (en delingen) hebben voorrang op optellingen (en aftrekkingen); Optellingen (en aftrekkingen) hebben voorrang op niets.
Het bleek dat er verschillende opvattingen waren. De regel: Meneer van Dalen... is een overblijfsel uit vroeger tijden, waarvoor tegenwoordig geen plaats meer is. De volgorde van bewerkingen wordt bij toepassingen door de context en door de gebruikte rekenapparatuur bepaald. Bij twijfel plaats je haakjes.
De uitkomst van een vermenigvuldiging noemen we een product, van een deling een quotiënt. De 2 getallen die je met elkaar vermenigvuldigt, noemen we de factoren. Bij een deling heet het eerste getal een deeltal, het 2de een deler.
het vermenigvuldigtal. Het zijn de twee factoren van de vermenigvuldiging. Voor extra duidelijkheid wordt, afhankelijk van de context, soms gesproken van een vermenigvuldigingsfactor. Het resultaat van de vermenigvuldiging heet het product (van de factoren).
Het vermenigvuldigen van twee getallen is een rekenkundige bewerking dat hetzelfde resultaat oplevert als wanneer je eenzelfde getal herhaald optelt. Zo is de uitkomst van 3x7 hetzelfde als 7+7+7.
Om de haakjes van een som met de vorm a · (b + c) weg te werken, vermenigvuldig je het getal voor de haakjes, de a, eerst met het eerste getal binnen de haakjes, de b. Vervolgens vermenigvuldig je het getal voor de haakjes ook met het tweede getal binnen de haakjes, de c.
Het vermenigvuldigingsteken ziet er als volgt uit: x Dit teken kom je tegen bij keersommen. Bij zulke sommen moet je twee getallen met elkaar vermenigvuldigen. Het vermenigvuldigingsteken is hetzelfde als het maalteken of het keerteken. Je ziet het vermenigvuldigingsteken ook bij alle tafelsommen.
Het getal 0 heeft een aantal unieke eigenschappen: vermenigvuldigen met nul geeft altijd nul; delen door nul is niet toegestaan en ook allerlei andere rekenkundige bewerkingen zijn niet gedefinieerd voor het getal 0.
Een bijkomend aspect van gelijknamig maken is ook dat soms verschillende breuken dezelfde waarde hebben: 2/3 = 8/12. Omgekeerd betekent dit dat je soms breuken met grote getallen kun "vereenvoudigen": 8/12 = 4/6 = 2/3.
Een keersom is het vermenigvuldigen van getallen
In plaats van een '+' of '-' staat er nu ineens een 'x' tussen de getallen. Je kind leert dat dit symbool betekent dat hij de twee getallen keer elkaar moet doen. Dit noemen we ook wel vermenigvuldigen. Een voorbeeld van een keersom is 3 x 5.
Bij delen en vermenigvuldigen geldt de regel: Bij delen en vermenigvuldigen heeft het antwoord evenveel significante cijfers als de meetwaarde met het kleinste aantal significante cijfers.
Vermenigvuldigingsfactor, ook wel schaalfactor: een getal waarmee vermenigvuldigd wordt. Een getal waaruit een ander getal door middel van vermenigvuldiging is opgebouwd (in dit geval ook wel deler genoemd);
De vermenigvuldigingspunt (⋅) is een wiskundig teken (operator) dat bestaat uit een hoger geplaatste punt. Het is een vermenigvuldigingsteken dat kan worden gebruikt in plaats van het kruisje (×) of (in programmeertalen) de asterisk (*): a⋅b is dus hetzelfde als a × b, a * b of "a keer b".
Een concreet voorbeeld
En: elk getal dat géén priemgetal is, kun je op zijn beurt schrijven als een vermenigvuldiging van priemgetallen. Zo kun je 15 schrijven als 5 x 3 (5 en 3 zijn allebei priemgetallen), en 120 als 5 x 3 x 2 x 2 x 2 . Aan de andere kant kun je 7, een priemgetal, niet op die manier uitschrijven.
1) Bezetting in de rekenkunde 2) Dupliceren 3) In aantal doen toenemen 4) Multipliceren 5) Rekenen 6) Rekenkundige bewerking 7) Rekenkundige operatie 8) Reproduceren 9) V...
Rekenvolgorde is net zoiets als verkeersregels, maar dan bij het rekenen. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier een som berekent, zodat er geen foutjes ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je deze regels goed onthoudt!
In Excel wordt algemene wiskundige regels gevolgd voor berekeningen, namelijk haakjes, exponenten, vermenigvuldigen en delen, en het optellen en aftrekkenvan het acroniem, of het acroniem PEMDAS (excuse mijn geachte Tante Sally).
Bij een macht van een macht vermenigvuldig je de exponenten: (xa)b = xab. Bij het vermenigvuldigen van machten tel je de exponenten bij elkaar op: xa · xb = xa+b.
In principe geldt dat bestuurders die van rechts komen op gelijkwaardige kruispunten voorrang krijgen. Maar dat geldt ook weer niet altijd. Zo gaan verkeerstekens zoals haaientanden boven verkeersregels en gaan verkeerslichten weer boven verkeerstekens. Verder worden voetgangers niet als bestuurders gezien.