Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Poets elke dag: dan vergeet u het niet! Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.
De mond van het dier hoeft niet open, we poetsen alleen de buitenkant van de tanden. Als u de tandenborstel parallel aan de lip via de mondhoek naar achteren beweegt, kunt u alle tanden en kiezen bereiken. Laat uw dier eerst wennen aan het masseren van het tandvlees en koppel dat aan een beloning.
Een vingertandenborstel van Beaphar of van Bogadent is een borstel dat nauwkeurig en gecontroleerd het gebit van je hond poetst. Hij zit comfortabel op je vinger waardoor het tanden poetsen gemakkelijker wordt. Een vingertandenborstel is ideaal om jouw hond of puppy te laten wennen aan tandenpoetsen.
De kosten van het verwijderen van tandsteen bij een hond ligt bij dierenartsen vaak tussen de 100 en de 200 euro. Mocht de dierenarts er tijdens de gebitsbehandeling van jouw achter komen dat er tanden of kiezen getrokken moeten worden, komt dit nog bovenop de prijs.
Borstelen helpt het om de vacht van je hond gezond te houden. Door regelmatig te borstelen, verwijder je dode haren en vuil en zorg je ervoor dat de vacht glanzend blijft. Ook kan je hond borstelen helpen om klitten te voorkomen. Klitten kunnen leiden tot huidirritatie en in sommige gevallen zelfs tot huidinfecties.
Hoe ziet een gezond gebit bij een hond eruit? Kijk regelmatig goed in de bek van je viervoeter. Check of de tanden nog mooi schoon en wit zijn, je geen tandsteen ziet, het tandvlees mooi roze is en er geen loszittende tanden of kiezen zitten.
Hond hapt met voortanden
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
De beste manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan is het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen. Daarnaast kunnen een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.
Voor de tanden van je hond te poetsen heb je een tandenborstel en speciale tandpasta nodig. Let op: gebruik geen tandpasta voor mensen, hierin zit fluoride in.Je hond kan hier niet tegen! De smaak is te scherp en de fluoride kan irritatie op de maagwand veroorzaken.
Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant.De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag twee minuten.
Door middel van een tandsteenschraper kun je zelf tandsteen bij honden verwijderen. Een scaler is in principe veilig voor je hond, Het glazuur van een hond is namelijk sterker dan de tandenkrabber zelf, waardoor je niet gauw schade zult aanrichten.
Het is belangrijk op te merken dat u nooit menselijk mondwater aan een hond moet geven. Dit komt omdat menselijk mondwater ingrediënten kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden.
Poets de tanden regelmatig: Uit onderzoek is gebleken dat het poetsen van de tanden van je hond en kat de beste manier is om de tanden schoon te houden, in vergelijking met speciale voeding of kauwstaafjes. Probeer de tanden elke dag te poetsen met een speciale tandpasta voor dieren.
Honden en puppy's 'bijten' elkaar tijdens het spelen. Dit is geen doorbijten, maar speels, zachtjes bijten. Ze corrigeren elkaar wanneer er iemand te hard bijt. De pup die gebeten wordt jankt of 'schreeuwt' waardoor de bijtende pup schrikt en het rustiger aandoet.
Een hond die hapt, wil iemand op afstand houden.
Vaak geeft een hond namelijk al aan dat hij zich niet zo prettig voelt in de situatie. Deze signalen van ongemak of spanning, zijn te herkennen als je weet waar je op moet letten. Dit is dus heel belangrijk. Vraag hier gratis meer informatie aan over stress signalen.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Cariës (gaatjes) komen bij de hond voor. Indien het kleine gaatjes betreft kan ervoor gekozen worden deze gaatjes te vullen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciaal vulmateriaal dat na uitharden een goede sterkte heeft.
Een pup start met het wisselen van de melkelementen voor de permanente (volwassen) elementen op een leeftijd van ongeveer 4-5 maanden. Het wisselen is voltooid op een leeftijd van 6-7 maanden. Soms komt het voor dat uw hond problemen heeft met het wisselen.
De betekenis van “de wolf in je tanden”
De uitdrukking “de wolf in je tanden” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar tandproblemen die zich stiekem kunnen ontwikkelen en uiteindelijk ernstige schade kunnen veroorzaken.
Het lijkt zo onschuldig: een trouwe viervoeter die in zijn enthousiasme je wang likt. Op het eerste gezicht geen probleem, maar volgens experts moet je oppassen voor gevaarlijke ziektes als een hond je gezicht likt. Zo'n 'kusje' is dus niet altijd leuk.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.
Zo ontstaat tandsteen bij uw hond
Als de tanden niet worden gepoetst, kan de tandplak onder invloed van speeksel zich gaan omvormen tot tandsteen (mineraliseren). Tandsteen vormt dan een ruwe laag, waar tandplak zich makkelijk aan hecht.