Het is soms mogelijk om met een hbo-propedeusediploma in te stromen in een universitaire bachelor. Mits je voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen van de opleiding. Uit de praktijk blijkt dat voor veel studenten met een hbo-propedeuse de opleiding aan de universiteit vaak (te) moeilijk is.
Een hbo-propedeusediploma geeft je rechtstreeks toegang tot een bacheloropleiding, al kunnen er aanvullende eisen van toepassing zijn. Een hbo-propedeusediploma behaal je nadat je (na de havo of het mbo) het eerste jaar van het hbo hebt afgerond.
In principe is de propedeusefase van een hbo-studie gelijk aan het eerste studiejaar en duurt dus een jaar. Je hebt de propedeuse gehaald als je alle vakken en onderdelen met een voldoende hebt afgerond. Voor elk afgerond vak ontvang je een aantal studiepunten.
Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste kun je opgelucht ademen: je wordt niet van de opleiding gegooid en je hoeft je in het tweede jaar geen zorgen te maken over punten uit het eerste jaar. Het staat ook goed op je cv: als je alle 60 studiepunten meteen haalt, heb je je propedeuse binnen.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
De resultaten voor de vakken in de hoofdfase hebben een gegarandeerde geldigheidsduur van zeven jaar, gerekend vanaf de toetsdatum.
Het is soms mogelijk om met een hbo-propedeusediploma in te stromen in een universitaire bachelor. Mits je voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen van de opleiding. Uit de praktijk blijkt dat voor veel studenten met een hbo-propedeuse de opleiding aan de universiteit vaak (te) moeilijk is.
Opleidingen met selectie
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Ik ben na het behalen van propedeuse naar uni gegaan, het was ontzettend lastig. De eerste half jaar heb ik geen een tentamen gehaald, toen viel het kwartje en eindigde ik mn eerste jaar alsnog met 54 punten. Het kan, het is wel hard werken en je zal waarschijnlijk een ander werk/leer/studeerstijl moeten hebben.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Als je niet binnen 2 jaar je propedeuse, en dus je 60 studiepunten hebt behaald moet je van school af omdat je niet 'HBO waardig' bent. Ook al zit je dan al in het tweede jaar, je moet de volgende HBO opleiding weer gewoon in het eerste jaar starten.
Je hebt je hbo-propedeuse Rechten in 1 jaar gehaald (CROHO 39205): je wordt meteen toegelaten tot de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht aan de UvA.
Het behalen van een hbo-propedeusediploma na je havodiploma geeft geen nog toelating tot de opleiding geneeskunde. Bezit je een buitenlands diploma dan wordt door de faculteit beoordeeld of je diploma gelijkwaardig is aan een vwo-diploma met het juiste profiel én de juiste inhoud van de vakken.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Dus, wil je verder met de opleiding, dan moet je deze fase afronden. Heb je dit gedaan, dan krijg je je Propedeuse, een diploma. Sommige hogescholen en universiteiten koppelen er een ceremonie of 'buluitreiking' aan (een bul is een diploma. Dit woord wordt op de universiteit veel gebruikt).
Regels herkansingen
Je mag een toets twee keer per studiejaar maken, dus een keer herkansen. Ook als je een voldoende hebt behaald, mag je de toets herkansen. Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.
Weet je nog niet wat je 'wilt worden'? Dan kan een tussenjaar dé oplossing zijn! Maar zo'n tussenjaar is zeker niet voor iedereen. Een tussenjaar (ook wel gap year) wordt vaak ingelast tussen de middelbare school en een vervolgopleiding, na het propedeusejaar óf nadat de bachelor is afgerond.
Wat is een propedeuse? In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.
Studievertraging. Haalt een student de hoeveelheid ECTS die nodig zijn voor zijn bindend studieadvies, maar niet alle 60 punten die horen bij het eerste jaar, dan mag hij die studiepunten later halen. De ontbrekende punten kunnen bijvoorbeeld ook in het tweede of derde studiejaar gehaald worden.
Propedeuse behaald? Als je alle 60 studiepunten in het 1e jaar hebt behaald dan ontvang je het Getuigschrift Propedeuse HBO.
Niet alle opleidingen kennen zo'n examen. In dat geval behaalt de student zijn propedeusebul (bijgenaamd "P", voorheen "propjes") automatisch aan het einde van het eerste jaar (bij het behalen van alle vakken).